2024. április 20., szombat

Harc az urbánus káosz ellen

Az Almásiak Egyesületének polgári kezdeményezésére a Köztársasági Kormány beleegyezett abba, hogy az Almási negyed egyedülálló kulturális-történelmi egységet alkosson.

Egyedülálló kulturális-történelmi egységet alkot az Almási negyed, és ezt az Almásiak Egyesülete harcolta ki, de a polgármester is „közbenjárt” a cél megvalósításáért (Szeli Balázs felvétele)

Egyedülálló kulturális-történelmi egységet alkot az Almási negyed, és ezt az Almásiak Egyesülete harcolta ki, de a polgármester is „közbenjárt” a cél megvalósításáért (Szeli Balázs felvétele)

Az Almási városrészben élő polgárok megköszönték Miloš Vučevićnek, Újvidék polgármesterének, hogy kiállt a kezdeményezés mellett, amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Köztársasági Kormány elfogadja a kezdeményezést. A polgármester kifejtette, ezt az almásiak harcolták ki, de örvendetes, hogy megköszönték közbenjárását, mert sajnos az ilyesmi ritkán tapasztalható társadalmunkban.

– A kulturális-történelmi egység státuszának kiharcolása az almási negyedben élő polgárok érdeme. Csak egy kicsit segédkeztem abban, hogy meggyorsítsuk ezt a folyamatot, és köszönöm azt a levelet, amelyet az almásiak küldtek hálaként. Pétervárad óvárosa mellett újabb városnegyed büszkélkedhet a kulturális-történelmi védettséggel, és ez azt jelenti, hogy nem történhet ebben a városrészben „urbánus káosz”, magyarán nem építhetik be különféle lakóépületekkel vagy üzlethelyiségekkel, illetve irodaházakkal, megmaradhat régi kinézetében, identitásában – mondta a polgármester. Hozzátette: Újvidék bácskai oldalán ez a legrégebben lakott városnegyed, három évszázaddal ezelőtt kezdtek itt építkezni az első lakók, és itt kezdődött el, a Duna bal partján a város fejlődése – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– Ez egy nagyon jó hír, és ezzel megnyílt a lehetőség az újabb befektetések számára, a Selyemgyár felvirágoztatása mellett megőrizhetjük a Bőrgyár környékét is. Azon a részen helyezkedik el a Művészeti Akadémia is, az egész környék kulturális tömbbé alakulhat. Hamarosan elkezdjük a Marko Miljanov utca, valamint a Halpiac körüli utcák felújítását. Kibővítjük az Ivan Gundulić Általános Iskolát, valamint rekonstruáljuk a környék legrégibb utcáit is. Újvidéken csak két utca nem változtatta meg nevét az utóbbi időben, ez a Hajós és a Földhidas utca, ezek felújításakor olyan környezetet alakítunk ki, amely emlékeztet majd, hogyan néztek ki valamikor régen az újvidéki utcák – üzente Vučević.

Az Almásiak Egyesületét 2005-ben alapították, dr. Marijan Marin, az egyesület elnöke elmondta, akkoriban azt a célt tűzték ki, hogy meggátolják a városi vezetés azon törekvését, amely szerint az Almási templom mellé sugárutat terveztek építeni, ami teljesen megváltoztatta volna az Almási negyedet.