2024. április 25., csütörtök

A kerékpár, ami összeköt

Az Opti-Bike projektumról tartottak tanácskozást Szabadkán

A szabadkai Városháza dísztermében pénteken A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése címmel tartottak tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül megvalósuló Opti-Bike projektum céljait, jelentőségét, eddig elért eredményeit mutatták be. A projektum fő lebonyolítója Szabadka, partnertelepülésként pedig Ásotthalom és Tompa vesz részt a beruházás megvalósításában.

Az Opti-Bike legfőbb tudnivalóit Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, projektmenedzser ismertette a tanácskozás előtt megtartott sajtótájékoztatón.

– A projektum Szabadkára eső része 810 ezer eurót tesz ki. Összesen 7,9 kilométer kerékpárutat építünk meg. 3 kilométer kerékpárutat Kelebián, míg Királyhalmán 4,9 kilométert. A projektum legfőbb célja a közlekedés optimalizálása a határtérségben. Emellett szeretnénk fellendíteni a kerékpárturizmust, felgyorsítani a határátkelést, és védeni a környezetet. A projektum azért fontos számunkra, mert elősegíti a regionális fejlődést – nyilatkozta Újhelyi Ákos.

A projektum keretében összesen 7,9 kilométer kerékpárút épül Szabadkán (Fotó: Gergely Árpád)

A projektum keretében összesen 7,9 kilométer kerékpárút épül Szabadkán (Fotó: Gergely Árpád)

A tanácskozást Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere nyitotta meg. Üdvözölte a partnertelepülések megjelent képviselőit, valamint a meghívott vendégeket, köztük dr. Csige Gábort, a szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulját, ideiglenes ügyvivőjét.

– A projektum kiemelt jelentőségű Szabadka számára. Városunkban a kerékpár már nagyon rég óta a legkedveltebb közlekedési eszköz. A szabadkaiak szívesen használják a biciklit, mert nem kell hozzá üzemanyag, könnyű a karbantartása, gyorsan elérhetnek vele a kívánt helyre, csökkenti a közlekedés zsúfoltságát, és még rekreációra is alkalmas. Mindezek az előnyös tulajdonságok hívták életre az Opti-Bike-ot – mondta nyitóbeszédében a polgármester.

Bogdan Laban kiemelte, hogy az autók az utóbbi időben nagyon leterhelik a város közlekedését. A projektum során épülő kerékpárutak azonban csökkenteni fogják az autók használatának szükségességét, és növelik a kerékpárral való közlekedés biztonságát.

A polgármester után dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti frakcióvezető szólalt fel, aki a Szabadkán zajló egyéb projektumokat és fejlesztéseket méltatta.

– Az Opti-Bike csak egy része azoknak a projektumoknak, amelyeknek az a feladata, hogy visszahozzák Szabadka és Palics régi fényét, amely mintegy száz évvel ezelőtt jellemezte. Akkor Palics egy kiemelt jelentőségű turisztikai célpont volt, nemcsak a régiónk szintjén, hanem sokkal tágabb értelemben is. Mindazt, amit 2016 óta teszünk, ennek a célnak a megvalósítása érdekében tesszük – mutatott rá Pásztor Bálint, és hozzátette, hogy e cél megvalósítását az Európai Unió, illetve a tartományi és a köztársasági kormány is segíti.

Az első sorban: Csige Gábor, Kovács Elvira, Pásztor Bálint és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Az első sorban: Csige Gábor, Kovács Elvira, Pásztor Bálint és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Bálint elmondta, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal mellett hamarosan felújításra kerül a Szabadka–Szeged–Baja vasútvonal. Szerinte, ha a vasútvonalak újra összekötik Hódmezővásárhelyt, Szegedet, Szabadkát, Makót és Temesvárt, akkor Szabadka gazdasági, turisztikai és infrastrukturális értelemben is a régió központjává válik. Ennek a célnak a megvalósításához pedig az Opti-Bike is hozzájárul a kerékpárutak fejlesztésével.

Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, az Európai Integrációs Bizottság elnökhelyettese az európai uniós támogatások jelentőségéről beszélt a tanácskozáson. Többek között elmondta, hogy a közösség Határon Átnyúló Együttműködési Programjának köszönhetően a szerbiai határ menti települések, nemcsak a magyar határ mentén, hanem a horvát, román, bolgár, észak-macedón, montenegrói és bosznia-hercegovinai határnál lévő települések is fejlődnek.

Milan Marjanov, a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat útfenntartással megbízott főosztályvezetője elmondta, hogy Szabadka eddig 37,4 kilométer kerékpárúttal rendelkezik, és hogy a projektum keretében épülők mellett még számos kerékpárút kiépítését tervezik.

A projektum részleteit a partnertelepülések képviselői mutatták be. Véh László, Tompa Város polgármestere arról számolt be, hogy a város területén a projektum keretében 3,2 kilométer kerékpárutat építenek, amellyel többek között összekötik Tompa déli részét a határral. A polgármester szerint a beruházást várhatóan a határidő végére, október 1-re be tudják fejezni.

Dobó Veronika ásotthalmi projektmenedzser elmondta, hogy a nagyközségben 6,9 kilométer hosszúságú új kerékpárút kiépítését tervezik. Azonban az építkezéshez szükséges kisajátítások, különösen az ehhez szükséges pénzeszközök előteremtése nehézséget okoznak a nagyközség vezetőségének, ezért valószínűleg nem tudják tartani a határidőt.

A projekt szabadkai vonatkozásait Újhelyi Ákos ismertette, aki bejelentette, hogy a munkálatok kivitelezőivel a jövő hét folyamán írják alá a szerződést, és várhatóan szeptember végén a munkálatok be is fejeződnek.

A tanácskozást Milan Maličević, a Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatójának és Dobrotka Ágnes, az Interreg-IPA CBS Magyarország–Szerbia közös titkársága programmenedzserének felszólalása zárta.