2024. április 19., péntek

Jól halad a csatornázás

Befejeződtek a felszíni munkálatok a Kúla–Kishegyes-kanálison – Hamarosan megkezdődik a föld alatti csőrendszer lefektetése

Tavasszal kezdődött meg a Kúla–Kishegyes-kanális építésének második szakasza.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Az első fázisban a szeghegyi vasútállomásig készült el a csatorna, a második fázisban pedig egészen a Kishegyes melletti Potokig vezetik a vizet. Egy következő fázisban itt víztározó tó fog létesülni, a csatornát pedig tovább építik Njegoševo irányába. Hallgató Imre, a kishegyesi önkormányzat építési és településrendezési osztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a második fázisban 5 kilométer hosszan épül csatorna.

– A nyílt csatorna földmunkálatai befejeződtek, és már folyamatban van a rézsű és a fenék fóliával való borítása. Ez a munka jó ütemben halad. Ahol a földutakat átvágta a csatorna, oda hidak fognak kerülni. Ezeknek a cölöp alapozásai már korábban elkészültek, és az elmúlt héten a montázs betonszerkezeteket is felszerelték. Hátra maradt még ezeknek a betonszerkezeteknek az összekötése. Ami nagyobb munka van még hátra, az a csőrendszer lefektetése a Szeghegy–Kishegyes aszfaltúttól a Krivaja folyóig, illetve a leendő víztározó tóig. Itt egy völgyről van szó, ahol a vizet nem lehet szabadeséssel elvezetni, hanem csővezeték lesz lehelyezve a föld alá, oly módon, hogy a csövek fölött a parcellák megmunkálása nem fog akadályba ütközni. Az elmúlt hetekben a kivitelezők egy acél csövet nyomtak át hidraulikusan az aszfaltút alatt, majd a csőből kipucolták a földet. Az acél csőből köpenycső lesz, és rajta keresztül fogják átvezetni a műanyag csöveket. Ez egy érdekes építészeti eljárás, amit ritkán alkalmaznak. A csővezeték több, mint egy kilométer hosszú lesz, a lefektetése pedig hamarosan megkezdődik. A kivitelező most arra vár, hogy az érintett földterületeken learassák a búzát, hogy minimális kár keletkezzen. Természetesen a tulajdonosokat kárpótolni fogják, ha kár éri őket – számolt be Hallgató, majd arról is szólt, hogy a csövek leszállítása folyamatban van. 120 centiméter átmérőjű különlegesen kialakított csövekről van szó.

A munkálatok jó ütemben haladnak, és ha nem történik valami rendkívüli dolog, akkor határidőben befejeződik a második szakasz építése, fogalmazott az osztályvezető, majd hozzáfűzte, hogy ennek a résznek az év végéig kell elkészülnie. A második fázis értéke 400 millió dinár körül mozog, a teljes beruházás összértéke pedig meghaladja az egymilliárd dinárt, tudtuk meg Hallgatótól. A mostani munkálatok befejezése után rögtön megkezdődhet a csatorna vízzel való feltöltése és a termőföldek öntözése. A Kúla–Kishegyes-csatornának köszönhetően kb. 11 ezer hektár földterület válik öntözhetővé, ami előnyt jelent a mezőgazdasági termelők számára, hozam szempontjából.