2024. április 25., csütörtök

Polipocskák Oromon

Véget ért az idei játék- és mesetábor

A nyári táborok mind a szülőnek, mind a gyereknek jól jönnek, Oromon a pedagógusok sem ódzkodnak ezeknek a szervezésétől.

A gyermekek igen jól érezték magukat a táborban (Jenei Klementina felvétele)

A gyermekek igen jól érezték magukat a táborban (Jenei Klementina felvétele)

Az idei kánikulaszezonban is több, a legkisebbeknek szóló, az ő szórakoztatásukra szánt elfoglaltságot terveznek, amelyek közül legtöbbnek a tájház udvara ad otthont. Az idénynyitó a játék- és mesetábor volt, amelyet 2012 óta folyamatosan megtartanak, így a kicsik és a szüleik is megszokták, hogy ezzel indul az egész napos elfoglaltságot nyújtó szórakozás, ami egyben játékos tanulás is. A már hagyományos, háromnapos kikapcsolódásba mindig beiktatnak egy kirándulást is, és az oromi gyerekek már visszatérő vendégek a kelebiai plébánián, Paskó atyánál, ahol rendszerint valami finomságot sütnek-főznek együtt. Idén július 1-jétől 3-áig tartott a tábor, amelyben nem kizárólag a helybeli kicsik vettek részt, hanem olyanok is akadtak közöttük, akiknek nagyszülei a faluban élnek, és erre az alkalomra összekötik a kellemeset a hasznossal, így a faluba utazva ezzel a programmal színesítik az ottlétüket. Idén huszonnégyen zengték be a Zengő Tájház udvarát, ahol a tágas tér, a falusi miliő gyerekbarát mivolta is az önfeledt időtöltést szolgálta.

A pedagógus nem lenne igazi pedagógus, ha közben nem akarna tanítani is. Persze, nem akárhogy, hanem szinte észrevétlenül szívták magukba a gyermekek a tudást. Kádár Judit tanítónő, aki a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője is egyben, a tábor fő szervezője, akinek számos segítője is akad más pedagógusok, sőt szülők, nagyszülők személyében is. Nem titkolt célja, hogy a gyermekek hasznosan töltsék el a nyári szünetet, legalábbis annak egy részét, éppen ezért minden tábornak kitalálnak egy központi témát, ami köré építik a három nap tevékenységeit. Idén a vízi élővilág volt a fő tematika, így majdnem minden e köré a téma köré csoportosul, persze a mesék és a játék által.

– Ebben az évben a környezetvédelemre és az állatvilágra helyeztük a hangsúlyt. Mivel elérhető közelségben volt számunkra a növényvilág, így nagy sétákat is tehettünk a szántóföldeken, amelyek most mutatták a legpompázatosabb arcukat, gondoljunk csak az aratásra vagy a gyönyörű napraforgókra. Van egy nemrég telepített, most növekvő erdőcskénk is a szomszédos, a mi helyi közösségünkhöz tartozó Újfaluban, azt is megtekintettük, miközben persze beszélgettünk is ezekről a dolgokról. Kézműves-foglalkozásaink is a fő tematika köré csoportosultak, és jó volt látni a gyerekeket, hogy felnőtt irányítással milyen ügyesen készítettek például papír és hulladékanyag újrafelhasználásával polipot. A csantavéri hegedűs vendégünk, Dér Zsolt pedig a zenét szerettette meg a kicsikkel – magyarázta a tanítónő.

A záróbuli ezúttal is nagy örömet szerzett a gyerekeknek, akik együtt gyönyörködtek a tájház falára festett rajzaikban és a délutáni kirándulás élményeiben.