2024. április 25., csütörtök

Hollandia először a döntőben

Groenen döntőbe röpítette a hollandokat (Fotó: Beta/AP)

Groenen döntőbe röpítette a hollandokat (Fotó: Beta/AP)

VIII. női labdarúgó-vb

Hosszabbítást követően 1:0-ra nyert a női Oranje Svédország ellen a franciaországi világbajnokság második elődöntőjében. A hollandok sikeréhez sokat hozzátett Nilla Fischer kapus is, aki többször bravúrral hárított. Miedema és Liekens nem tudott gólt szerezni a rendes játékidőben, a kétszer tizenöt perces hosszabbításban azonban a svédek alárendelt szerepbe kerültek. A mindent eldöntő gólt Jackie Groenen távoli lövése eredményezte a 99. percben, így Hollandia története során először jutott be a vb-döntőbe. Ellenfelük a címvédő USA lesz.

Copa América

Peru kiütötte a címvédőt

Negyvennégy év után jutott be a dél-amerikai kontinenstorna döntőjébe Peru, miután meglepetésre 3:0-ra legyőzte a címvédő Chile válogatottját. Peru az első félidőben kétgólos előnybe került, a második játékrészben ellentámadáoskra rendezkedtek be. Arturo Vidaléknak nem jött össze a gól, a meccs végén a veterán Guerrero adta meg a kegyelemdöfését. A 2019-es Copa América bronzmeccsén Argentína–Chile, a fináléban pedig Brazília–Peru találkozót rendeznek.

Arany Kupa

Döntőben az Egyesült Államok

Az USA házigazdaként 3:1-re legyőzte tavalyi döntőbeli ellenfelét, Jamaicát, így közép-európai idő szerint hétfő hajnalban Mexikóval küzd meg az Arany Kupa trófeájáért. Az Egyesült Államok az első félidő után is vezetéssel vonult le, a szünetet követően pedig Christian Pulisic duplázott.