2024. március 29., péntek

A rocklegendák és a pop-DJ esete a tömeggel

Az EXIT első két napjáról

Apróbb bosszúságok és nagy tömeg várta azt, aki elindult az EXIT fesztivál első napjára. A bosszúságok egyike, hogy a (minden meteorológiai előrejelzés szerinti) napos időbe belefröcsögött az eső, pont a The Cure kezdésénél, emiatt a feljutás is kissé akadozóbb lett. Ám mindent egybevetve Szerbia legnagyobb könnyűzenei rendezvényének első éjszakája úgy telt, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

A szervezők nem vicceltek, amikor azt mondták, hogy idén rekord nézőszámot várnak; több, mint ötvenhatezer ember jutott be csütörtökön este a Péterváradi erődbe. A The Cure koncertjét félidőben már meg se lehetett közelíteni: a fanatikusok előreverekedték magukat a koncertzónába, a többiek azonban a Main Stage legszélén tudtak megállni, ahol azonban a hangosítás nem hozhatta a rendes rockhangulatot. A legtöbben tehát távolról, tömegbe szorulva és halkan szemléltük, ahogy Robert Smith és zenekara mindjárt a második dalnál a lecsóba csap a Pictures of You-val, elénekel pár híresebb számot az első részben, majd a visszataps után sorba veszi a legnagyobb slágereiket a Lullaby-tól a Boys Don’t Cry-ig. Az még a távolból is kitűnt, hogy profi, jó koncertről van szó, ám ez az a helyzet, ahol a kevesebb (néző) talán több lett volna.

Az EXIT megnyitóünnepségei eddig sem a visszafogottságról voltak híresek, ám az idei giccsparádé minden eddigit lefölözött: a félórás késéssel érkező, tökéletesen ötlettelen nyitány Az oroszlánkirály betétdalával, a Circle of Life-fal operált, hogy felhívja a figyelmet a Föld problémáira, de ezt valószínűleg sem a szervezők, sem az alkotók nem vették túl komolyan. A helyzetet a szokásos tűzijáték mentette meg, meg persze a pár perccel utána kitörő buli. A belga Felix De Laet, vagy ahogy rajongói ismerik, Lost Frequencies semmi különösebben eredetit nem produkál szettjeivel, de roppantul popos, könnyen emészthető és még könnyebben táncolható, így ideális megnyitó-DJ-nek bizonyult hajnali egy tájékában. Nagy slágere, az Are You With Me mellett is nyújtott rengeteg ismert mixet, a közönség egy pillanatra sem unatkozott.

A péntek estét egy újabb rocklegenda és egy újabb slágergyáros fémjelezte a Nagyszínpadon: Philip Anselmo a Pantera énekese, új bandájával, a The Illegalsszal érkezett az EXITre, hajnalban pedig a Chainsmokers DJ-szettjére rophattuk. A Dance Arena reggelét Paul Kalkbrennerrel, Johannes Brechttel és Boris Breichával köszönthettük.