2024. március 29., péntek

A környezetvédelem jegyében

Elkezdődött a tizenkilencedik EXIT fesztivál
Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

The Cure koncertjével, éjféli nyitóceremóniával és tűzijátékkal nyitotta meg kapuit a tizenkilencedik, Tribe alcímű EXIT fesztivál. A hatalmas érdeklődés és a The Cure korai, fél kilences kezdése miatt a kapuk korábban nyitottak: már fél héttől be lehetett jutni az erődbe, és ez ajánlatos is volt, ha el akarták kerülni a kapuknál és kártyafeltöltő pontoknál kialakult hatalmas tömeget. Az első nap védnöke az OPENS, vagyis az Európa Ifjúsági Fővárosa alapítvány, hiszen az idén Újvidék a cím birtokosa.

A nyitóceremónia évek óta tematikus, az idén a Peace on Earth, Peace with Earth (Béke a Földön, békében a Földdel) a címe, egyszerre hívva fel a figyelmet a világbéke fontosságára és a klímaváltozás égető kérdéseire, felszólítva a fesztiválozókat, hogy vigyázó szemeiket planétánk életének megtartására vessék, és felhívva az új generációk figyelmét arra, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még megmenthető az ökoszisztéma jelenlegi formája.

Az est legjobban várt zenekara természetesen a brit The Cure volt, amely élő legendának számít a zeneiparban. A több mint kétórás koncert és rövid szünet után jöhetett a nyitóünnepség, amelyet a Lost Frequencies DJ-szettje követett a Nagyszínpadon. Az Addiko Fusion Stage programjában a nyitónapon a The Selecter és Raiven voltak a legnagyobb nevek. A negyven színpadon és bulihelyen tartó szórakozást Carl Cox mixe zárta a Dance Arénában.