2022. augusztus 14., vasárnap

Lehetséges jelöltek Lagarde utódjának az IMF élén

Christine Lagarde
Christine Lagarde

Elemzők szerint szakmai űrt hagy maga után az IMF élén Christine Lagarde, akit az Európai Központi Bank elnökének jelöltek a héten. Vajon ki fogja őt helyettesíteni?

A hivatalos elvárások szerint a szervezet igazgatói posztjára az ideális jelölt "kiváló teljesítményt tud felmutatni a gazdaságpolitikai döntéshozatal terén."

A szokásjog szerint az IMF-et európai, a Világbankot pedig amerikai személy igazgatja.

Az IMF 11 vezetőjéből öt francia állampolgár volt, köztük a legutóbbi két vezető is, aki betöltötte a posztot. Ez csökkentheti Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért felelős biztos vagy a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire esélyeit is.

Lehetséges jelölt a posztra a kanadai, ír és brit állampolgársággal is rendelkező Mark Carney, akinek mandátuma a Bank of England vezetőjeként jövőre lejár. Az európai pénzügyminiszterek és központi banki vezetők jó véleménnyel vannak róla. Brit még sosem vezette az IMF-et.

Szintén brit a következő lehetséges jelölt, a volt pénzügyminiszter, George Osborne. De az, hogy David Cameron oldalán a brexit mellett kampányolt, ellene szól. A jelenleg a három éve az Evening Standard főszerkesztőjeként dolgozó egykori politikust Theresa May távolította el a kormányból Cameron bukása után.

Eddig még kelet-európai nem töltött be fontos vezetői posztot az IMF-ben. Ez most megváltozhat: lehetséges jelölt még ugyanis a bolgár Kristalina Georgieva. Ő lehetne a második nő, aki az IMF élére áll. Több kulcsszerepet betöltött az Európai Bizottságban és az ENSZ-ben is. Jelenleg a Világbank vezérigazgatója.

Szóba jöhet még az Európai Központi Bank távozó elnöke, Mario Draghi is. Ugyanakkor a 71 éves Draghi idősebb a posztra jelölhetők felső korhatáránál. De ha a monetáris politikában nem jártas Christine Lagarde betöltheti az Európai Központi Bank igazgatói posztját, akkor elképzelhető, hogy az IMF is mutat majd rugalmasságot a kor kérdésében Draghi irányában.