2024. április 16., kedd

Őrizetbe vettek egy szerb papot Bosznia-Hercegovinában

Őrizetbe vettek egy szerb ortodox papot Bosznia-Hercegovinában, akit azzal gyanúsítanak, hogy fegyvereket és robbanószert adott el bűnözőknek - közölte a Srpska Info helyi hírportál pénteken.

A papot kihallgatását követően elengedték, szabadlábon védekezhet.

A 38 éves Bojan Glisic állítólag élénk forgalmat bonyolított a Bosznia-Hercegovina szerb részén található visegradi egyházmegyéjén keresztül.

Az illegális fegyverkereskedelemmel vádolt lelkész ügyfelei az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részének alvilágából kerültek ki.

A papot egy fedett akcióval sikerült rajtakapni, amikor álruhás rendőröknek próbálta értékesíteni portékáját. Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy két helyszín átkutatását követően két kilogramm robbanószert, detonátorokat, egy gyalogsági aknát és különböző lőszereket foglaltak le a hatóságok.

Boszniában 1992 és 1995 között háború tombolt az ortodox szerbek, a katolikus horvátok és a muzulmán bosnyákok között. A harcok mintegy 100 ezer halálos áldozatöt követeltek. A háborút az 1995. december 14-én aláírt párizsi szerződés zárta le. Ennek értelmében Bosznia-Hercegovina föderatív állammá alakult. A két - nagy önállóságot élvező - országrészt, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságot és túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációt gyenge központi intézmények kötik össze.