2024. április 20., szombat

Szünidei kalandok

Érdekes programok részesei lehettek Szabadkán, a VM4K táboraiban a héten a gyerekek
(fotók: VM4K)

(fotók: VM4K)

A héten három táborban vehettek részt az érdeklődő gyermekek és fiatalok a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A Kreatív kalandok tábor a 6–10 éves gyermekeké volt. Az öt nap alatt kézműveskedtek, a többi között maszkokat, futballmezeket és bohócokat is készítettek. Mozgásos, csapatépítő játékokon vehettek részt, valamint azt is megtudhatták, hogy mivel foglalkozik egy bábszínész, egy labdarúgóedző vagy egy televíziós műsorvezető. Csütörtökön a tábor résztvevői megismerkedhettek a hírolvasás alapjaival, illetve betekintést nyerhettek abba, hogy miként készül a híradó. A gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen a kamera előtt beolvasni az általuk megírt híreket. Ebben Soós Georgina, a Pannon Rádió főszerkesztője volt segítségükre.

– A gyerekekkel együtt megpróbáltunk elkészíteni egy tévéműsort. Azzal kezdtük, hogy készítettünk egy sajtóigazolványt, amelyet mindenki a nyakába akaszthatott. Utána kitaláltuk a tévénk nevét. Készítettünk egy híradós hátteret, amelyet felakasztottunk egy táblára. A nagyobb gyerekek írtak híreket kész videó alapján. A kisebbek szabad témáról beszéltek. Mindent rögzítettünk kamerával, és ezután visszanézhették magukat. Szerintem nagy élmény volt nekik, hogy látták magukat a tévében. Nagyon aktívak voltak ezek a lányok, fiúk. Érdekelte őket a feladat, sok kérdést feltettek – osztotta meg velünk Soós Georgina a foglalkozás élményeit.

Szabó Boglárkának ez a program tetszett a legjobban. Szerinte a kézműveskedés is nagyon jó volt. Jól érezte magát a táborban, és a jövő héten is el fog jönni. Kenyeres Hanna is hasonlóan vélekedett:

– Remekül eltelt ez az elmúlt néhány nap, mert kézműveskedtünk, játszottunk, tornáztunk. Mindegyik nap tetszett, és jövőre is el fogok jönni – mondta a kislány.

Pénteken a tábor zárásaként a részvevők megtekinthették a Jancsi Bohóc Bábszínház Miért haragszik a kutya a macskára? című előadását.

– A gyermekek elbeszéléséből és a szülők visszajelzése alapján azt látjuk, hogy nagyon sikeres a táborunk. A gyerekek jól érzik itt magukat, és várják a következő alkalmat, hogy újra itt táborozhassanak. A visszajelzések alapján a csütörtöki nap volt a legsikeresebb, amikor a Pannon RTV munkatársai, Soós Georgina és Tímár Zsolt bemutatták, hogy miként készül a hírműsor. A jelentkezéskor nagyon gyorsan beteltek a helyek – tudtuk meg Csizmár Ritától, a VM4K általános referensétől.

Az Élményalapú vizuális programozás informatikai táborban a résztvevők a programozás alapjaival ismerkedhettek meg.

– Egy tartalmas héten vagyunk túl. A gyerekek nagyon ügyesen és kitartóan végezték a feladatokat. Igyekeztem sok mindennel megismertetni őket. Úgy látom, hogy nagyon élvezték. Minden délelőtt programoztunk. A játékokat és animációkat, amelyeket a gyerekek készítettek, ki is próbáltuk. Olyan eszközöket használtunk, amelyek ingyenesen elérhetőek az interneten, tehát ha érdekli őket, otthon is folytathatják a munkát – szögezte le Vörös Csaba informatikatanár.

Az Én és a világ kamasztáborban 12–15 éves gyerekek vehettek részt. Megismerkedtek a kódolással, megtanultak vlogot készíteni, legórobotokat építettek és személyiségfejlesztő improvizációs gyakorlatokon vehettek részt.

– Fantasztikus volt látni a VM4K táborában, hogy a kezdeti félszegség, kamaszos dac, kétkedés miként vált át jókedvű ötletelésbe, önfeledt játékba, harsányságba, ahogyan azt is, a nagyhangú vezéregyéniségek miként ,,szelídülnek vissza” egyenrangú partnerekké. Jó volt látni, hogyan nyílnak meg nekünk és egymásnak, hogyan lesz belőlük, belőlünk egy csapat. Annyi mindent szerettünk volna érinteni, de újfent arra eszméltem rá, néhány óra csak egy kis ízelítőre elég – mesélte élményeit Szemerédi Bernadett színésznő, a tábor egyik foglalkozásvezetője.

A VM4K táborai a jövő héten is folytatódnak, és gazdag programmal várják a résztvevőket.

Nyitókép: (fotók: VM4K)