2024. április 25., csütörtök

A Palicsi-tó védelmében

A Blic napilap és a városi önkormányzat közös akciója az illegális szemétlerakóhelyek ellen

A Blic napilap Tisztítsuk meg a folyókat és tavakat elnevezésű környezetvédelmi akciójának keretében, amelyhez Szabadka Város Önkormányzata is csatlakozott, kedden és szerdán több illegális szemétlerakóhelyet számoltak fel. A mintegy ötven önkéntes és a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tizenöt munkatársa kedden Palicson a vasútállomásnál lévő, az IDEA üzlet mögötti, illetve a Palicsi-tó partján, a tavat a Tiszával összekötő csatornánál lévő illegális szemétlerakót számolták fel. Szerdán pedig az önkéntesek Kér helyi közösségben gyűltek össze, ahol a Kolevka otthon és a Naša Radost óvoda között lévő illegális szemétlerakót számolták fel. A munkához a technikai felszerelést a köztisztasági közvállalat biztosította.

Palicson az IDEA mögött volt egy nagy illegális szemétlerakóhely (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson az IDEA mögött volt egy nagy illegális szemétlerakóhely (Fotó: Gergely Árpád)

Bojan Šoralov városi képviselő, a Szabadkai Zöldek polgári egyesület elnöke a palicsi vasútállomásnál lévő illegális szemétlerakó felszámolásakor megtartott sajtótájékoztatón egyes polgárok felelőtlen viselkedésére hívta fel a figyelmet.

Gyorsan megtelt a köztisztasági közvállalat teherautója szeméttel (Fotó: Gergely Árpád)

Gyorsan megtelt a köztisztasági közvállalat teherautója szeméttel (Fotó: Gergely Árpád)

– Nem értem, hogy egyesek hogy tudják csak úgy ott eldobni a szemetet, ahol kedvük tartja, miközben a köztisztasági közvállalatnak rendszeres éves akciói vannak, és pontosan tudni azt, hogy hol és hova szabad a szemetet eldobni. Ennek ellenére mások után kell takarítanunk. Ez így nincs rendben. Kérem azokat, hogy akik ezt teszik, hogy azonnal hagyják abba! Minden illegális szemétlerakó, amely Szabadkán és környékén található, közvetett módon, a földalatti vizek szennyezésével veszélyezteti a Palicsi-tavat. Ezért is helyeztük a hangsúlyt ezen az akción az illegális szemétlerakók felszámolására. Persze a Palicsi-tó védelme érdekében egy infrastruktúra kiépítése is szükséges. Szerencsére az elmúlt három évben a városi önkormányzat és a polgármester legfőbb célja, hogy helyreállítsa Palics egykori fényét. Ennek a koronája az akvapark felépítése. Ez a projektum azért fontos, mert a parkkal együtt egy kiépített csatornahálózatot is kapunk. Jelenleg a csatornahálózat hiánya hat ki legjobban a tó vizének minőségére – nyilatkozta a képviselő, és hozzátette, hogy a Szabadkai Közegészségügyi Intézet adatai szerint a Palicsi-tó vízminősége két évtized után javulni látszik, de továbbra sem alkalmas a fürdésre.

A sajtó képviselőinek az önkéntesek közül Zvonimir Perušić nyilatkozott.

A vasútvonal melletti elhagyatott épületben is rengeteg volt a szemét (Fotó: Gergely Árpád)

A vasútvonal melletti elhagyatott épületben is rengeteg volt a szemét (Fotó: Gergely Árpád)

– Hosszabb ideje egy kisebb csoport tagja vagyok. Ez a csoport többnyire fiatalokból áll, akik minden anyagi juttatás nélkül, saját szabadidejüket áldozzák fel a környezetük szebbé tételére. Ezt azonban nem tartjuk áldozatnak, mert a gyermekeink jövőjéről van szó. A résztvevőknek magas ökológiai öntudatuk van. Szeretnénk ezt az öntudatot terjeszteni a polgártársaink körében is. Persze a mi munkánk mindaddig nem elegendő, amíg társadalmunk felelőtlenebb része továbbra is úgy viselkedik, ahogy eddig tette. Ezért az ilyen akciók mellett nagyon fontosnak tartom a megelőző intézkedéseket, a kommunális rendőröknek gyakrabban kellene járőrözniük, és sokkal nagyobb büntetéseket kellene kiszabni. Olyan nagyot, hogy annak, aki kapja, többé eszébe ne jusson ily módon szennyezni a környezetét – mondta az akció önkéntese.