2024. április 19., péntek

Példamutató sportélet

Szabadkára látogatott Vanja Udovičić ifjúsági- és sportminiszter

A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolába látogatott csütörtökön Vanja Udovičić ifjúsági- és sportminiszter, akit Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Nemanja Simović, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, Davor Štefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke, Goran Marinković, a Szerbiai Sportszövetség főtitkára, Jasmina Stevanović tartományi képviselő, Marija Milodanović, a Jovan Mikić Általános Iskola igazgatónője és a Spartacus Női Röplabda Klub képviselője fogadtak. Vanja Udovičić sportfelszerelést ajándékozott az iskolának, mintegy 40 különböző sportlabdát, röplabdahálót és két kosárpalánkot kaptak a tornaterem felhasználói.

Vanja Udovičić a Spartacus Női Röplabda Klub játékosaival is találkozott (Fotó: Gergely Árpád)

Vanja Udovičić a Spartacus Női Röplabda Klub játékosaival is találkozott (Fotó: Gergely Árpád)

Az iskola igazgatónője örömét fejezte ki a látogatással kapcsolatban.

– A tornaterem épülete nagyon sokat jelent a számunkra, és most már teljes, mert a városi önkormányzatnak köszönhetően felújítottuk. Tudjuk, hogy a sportnak nagy jelentősége van a gyermekek fejlődésében, a személyiségük kialakulásában és az egészségük megőrzésében – mondta Marija Milodanović.

Bogdan Laban a sajtónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a miniszter idén immár negyedik alkalommal tesz látogatást a városban, és mindig szívesen látják őt.

Vanja Udovičić és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Vanja Udovičić és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

– Köszönöm a tartományi és a köztársasági kormánynak, hogy az elmúlt három évben az oktatási intézményekbe, a sporthálózatba közel 800 millió dinárt fektettek. Ez nem kevés pénz, láthatjuk, hogy az iskolákat felújították, és ugyanez vonatkozik a stadionokra, sportpályákra is. A sport városaként nagyon elégedettek vagyunk, példát mutathatunk ezzel egész Szerbiának. Szabadka több sportágban is bajnokokkal büszkélkedhet, ezért az ezt követő időszakban arra törekszünk, hogy segítsünk a sportkluboknak. Ez az együttműködés számunkra nagyon sokat jelent, és ez meg is mutatkozott az elmúlt három évben – hangsúlyozta a polgármester.

Vanja Udovičić miniszter elmondta, Szabadkára mindig szívesen látogat.

– A városnak olimpiai bajnoka van, és más ünnepelt sportolói is, akikre a szerbiai sport jövőjét alapozzuk. Felelősséggel és nyíltan beszélgetünk a helyi vezetőkkel, akárcsak a klubok vezetőivel. A közvetlen beszélgetések által szeretnénk megállapítani, milyen lehetőségek vannak, mit tettünk eddig, milyen kihívások elé nézünk, és milyen konkrét projektekről tudunk megállapodni. Csapatként lépünk fel, az utóbbi két évben két alapvető problémát oldottunk meg közösen, az előttünk álló időszakban pedig még többet fogunk. Felújítjuk a Városi Stadiont, amivel lehetővé válik az ottani nemzetközi versenyek megszervezése is – részletezte a miniszter, majd hozzátette, hogy a szabadkai Spartacus Női Röplabda Klub több mint 150 tagot számol, ezért annak működésére jobb feltételeket kell biztosítani.

– Mivel ebben az intézményben nem csak oktatásszerűen tartanak sportórákat, hanem kluboknak is otthont ad a tornaterem, ezért itt jobb eszközökre van szükség. Terveink szerint az év végéig 250 általános iskola tornatermét hasonló felszerelésekkel látjuk majd el, ezzel segítve a helyi sportélet fejlődését. Az elmúlt öt évben megkétszereződött a gyermekkorú sportolók száma, mára 170 ezren vannak – mondta Vanja Udovičić, majd háláját fejezte ki a polgármesternek, mert az önkormányzat a városi költségvetés 4,65 százalékát különítette el a sportrendszer fejlesztésére, abból mintegy 65 milliót fordított az iskoláskor előtti és az iskoláskori sportéletre. Mint mondta, ez példamutató a többi önkormányzat számára is.

A sajtónyilatkozatokat követően a miniszter részt vett az iskolában megtartott Spartacus Női Röplabdaklub edzésen, majd Bajmokra, a Radnički 1905 Labdarúgó Klubba látogatott.

Nyitókép: Vanja Udovičić a Spartacus Női Röplabda Klub játékosaival is találkozott (Fotó: Gergely Árpád)