2024. március 28., csütörtök

Györe nem használta ki az alkalmait

Nem vitás, hogy az idősebb és tapasztaltabb John Millman füvön eleve előnyben volt, tény viszont, hogy csütörtökön kora délután Györe László nem használta az esélyeit az első és a második játszmában, azok elveszítése után pedig a harmadik már tiszta rutin volt az ausztrál számára.

Györe négy kihagyott breaklabdával kezdett, Millman viszont az elsőt értékesítette. A másodikban újra a zentai hagyott ki breaklehetőséget, az ausztrál azonban, amint alkalma adódott, előnyt szerzett. A harmadik játszmában a már letört Györe négyszer veszítette el az adogatást, amit követően nem tehet mást, mint másfél hetet aktív pihenéssel tölt, majd július közepétől Umagban, immár salakon, megpróbálja legalább megvédeni a tavalyi negyeddöntőt.

Novak Đoković újabb könnyű lépést tett a címvédés irányában. A 258 héten át világelső ugyan az első két játszmában elszenvedett egy-egy breaket, de már 5:0-s és 4:1-es vezetésnél. Végül csak a negyedik meccslabdával nyert, de alig másfél órát töltött a pályán, és inkább egy komolyat edzett az amerikai Denis Kudlával a valamivel nehezebbnek ígérkező következő ellenfél, a lengyel Hubert Hurkacz elleni meccsre. Novak és a lengyel a Roland Garroson is összefutottak, és a szerb összesen csak nyolc játékot engedélyezett. Novak ismét kimondott esélyes lesz, bár tiszteletet érdemel, hogy a lengyel két szolid játékos, Dušan Lajović és Leonardo Mayer legyőzésével jutott a 32 legjobb közé.

Janko Tipsarević ugyanúgy járt, mint Miomir Kecmanović. Eleinte jó riválisa volt a tavaly döntős Kevin Andersonnak, de a sérülés közbeszólt, és a meccs hajrájában a szerb veterán már nem tudott komoly ellenállást tanúsítani.

Novak ágán szerdán este még szerényebb lett a mezőny, hisz kiesett a hazaiak titkos favoritja, Kyle Edmund is, ami Alexander Zverev és Sztefanosz Cicipasz korai búcsújával együtt még inkább növeli a világelső címvédési esélyét.

A nőknél a szlovén Polona Hercog és az amerikai Danielle Collins okoztak meglepetést a Madison Keys és Anasztaszija Szevasztova feletti győzelmekkel, a nap hőse pedig a 15 éves amerikai Cori Gauff volt, aki Venus Williams után még egy jó füvest, a szlovák Magdaléna Rybárikovát is kiütötte. Gauff nagyon racionálisan és éretten játszott, s ha ezt a lányt nem hajszolják túl, és égetik ki túl korán, mint korábban sok más tehetséget, egy napon biztosan ott látjuk majd a legszűkebb élmezőnyben.

Đokovićot Ivanišević miatt bírálják

Több bírálat is érte hazájában a világelső szerb teniszezőt, Novak Đokovićot, mert a horvát Goran Ivaniševicet is bevette az edzői stábjába a wimbledoni torna idejére.

Vannak lapok, amelyek „botrányosnak” tartják az együttműködést, mivel az 1990-es évek balkáni háborújában a két ország hadban állt egymással.

A korábbi NBA-játékos, Darko Miličić szerint Đoković megsértette saját szurkolóit, mivel közöttük vannak olyanok, akiket a háborúban inzultus ért vagy elveszítették szeretteiket.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök békülékenyebb hangnemet használt. Úgy véli, országának jó, ha Đoković jó kapcsolatban van Ivaniševićtyell, és így a múltbéli konfliktusokat könnyebb leküzdeni.

Szerbiában akkor is bírálták Đoković, amikor a tavalyi labdarúgó-világbajnokság alatt közölte, hogy miután a szerb válogatott kiesett, a horvátoknak szurkol majd. A wimbledoni teniszbajnokságon címvédésre készülő Đoković - akinek édesanyja Horvátországban született - jelezte: mindketten olyan országból érkeztek, amelyet úgy hívtak, Jugoszlávia.