2024. április 19., péntek
BEFEJEZŐDÖTT AZ INFANT FESZTIVÁL

A dél-koreai előadás diadala

Díjkiosztással zárult a június 25-e és július 2-a között Újvidéken megtartott 46. INFANT nemzetközi, kísérleti fesztivál. A zsűri – amelynek tagjai Góbi Rita táncművésznő, koreográfus, tánctanár, Borka Golubović Trebješanin, a Politika napilap művelődési rovatának újságírója és Filip Markovinović film-színház-televíziórendező – egyhangúlag a következő produkcióknak ítélte a díjakat.

A színházi nyelv egyik szegmensének nem mindennapi kutatásáért a szerbiai Reflektor teatarnak a Halál a fasizmusra! A Halászokról és a Szabadságról c. előadása kapta a díjat. A bírálóbizottság véleménye szerint a produkcióval sikerült világos, tiszta drámai struktúrához jutnia, történelmi tények, adatok ellenére világosan megfogalmaznia korunkkal szembeni ideológiai álláspontját.

Az olaszországi #reteteatro41 és a Matera-Basilicata 2019 Alap Emberi szégyen c. produkciója érdemelte ki a legkifejezőbb előadásért járó díjat. Az alkotógárda a személyes szégyen fogalmából kiindulva kísérletező munkája során izgalmas eredményhez jutott: tetszetős, kommunikatív formában megvilágították az ember lényének sötét rétegeit. Az előadás szellemesen és nem tolakodóan hatol be a mindennapi életünkbe. a színészek úgy játszadoztak a színpadi jellemekkel és szerepekkel, mintha azokat éppen az ő számukra írták volna meg.

A zsűri értékelése szerint a legsikeresebb kísérlet, illetve egészében a legjobb előadás a dél-koreai Goblin Party Theatre-nek az Ezüst kés, Landolási hiba c. produkciója, amelyben a művészek a színházi nyelv, a modern tánc és a hagyományos elemek lehetőségeinek széles palettájával éltek, rámutatva arra, milyen keskeny határ választja el a színházművészetet a filmművészettől. A multimediális területen felmutatott előrehaladásért érdemelték ki a díjat. A Goblin party Theatre művészei meglepően könnyedén táncolnak, mozdulataik nem megtanultként hatnak. Spontánul mozognak, koreográfiájuk nem előrelátható, hanem meglepetés a közönség számára.