2024. március 29., péntek

Shakespeare személyes igazságkeresése

Kenneth Branagh All is True című filmjének újvidéki bemutatójával zárult a Shakespeare Fesztivál

Szerda este Újvidék Művelődési Központjában Kenneth Branagh kultikus színészrendező All is True című filmjének vetítésével zárult a Shakespeare Fesztivál. A színvonalas, jól szervezett nemzetközi színházi rendezvényen a régió, valamint Franciaország és Nagy-Britannia jeles művészei William Shakespeare-nek, a világ legnagyobb, leghíresebb drámaírójának darabjait játszották az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban és a čortanovci Stanković-villa nyári színpadán.

Minden este érdeklődőkkel, többnyire fiatalokkal telt meg lelátó. A zágrábi Gavella Városi Drámai Színház III. Richárdja Alekszandar Popovszki rendezésében, Ozren Grabarićtyal a címszerepben, továbbá A vihar, a Théâtre National de Nice társulat előadásában, Irina Brook rendezésében, továbbá a londoni Bridge House Theatre SE20 Vízkeresztje Guy Retallack színpadra állításában és a Laurence Olivier-díjas George Maguire énekesszínésszel, valamint Az én Shakespeare-em c. előadás Nikita Milivojević fesztiváligazgató elképzelése szerint, a maga műfajában maradandó értékké vált a nézők szívében. Milivojević nemzetközi reputációjának köszönhetően, az ő meghívására az említett rendezők is a fesztivál vendégei voltak, és neki köszönhetően láthatta a közönség Kenneth Branagh színész és rendező All is True (Minden igazság) c. film szerbiai bemutatóját Újvidék Művelődési Központjában díjmentesen, a fesztivál kísérőrendezvényeként. Az értesülések szerint egyelőre másutt nem fogják vetíteni, valószínűleg fesztiválokra viszik.

Ben Elton szövegkönyve alapján forgatták a játékfilmet William Shakespeare életének utolsó éveiről. Az író, akit már életében a kortársak a legnagyobb drámaírónak tartottak, miután porrá égett a Globe Színháza, letörve tért vissza szülővárosába, Stratfordba, ahol szembesülnie kellett problematikus múltjával, elhanyagolt családjával, és fel kellett dolgoznia fia halálának körülményeit. Látjuk sok küzdelmét, hogy helyreállítsa a kapcsolatát feleségével és a lányaival, és azt, hogyan tudja felülvizsgálnia saját sikertelenségét mint férj és édesapa. Elkezdődik a valóban személyes igazságkeresése…

A fesztivál és a Vajdasági Színházi Múzeum együttműködésének eredménye a másik kísérőrendezvény. Június 28-ától július 2-áig az érdeklődők a čortanovci Stanković-villában megtekintették Biljana Šiškanovićnak a Joca Savić Shakespeare színpada c. tárlatát. Beletekinthetünk az 1847-ben született, nálunk kevésbé ismert törökbecsei fiatalember színész, rendező és teatrológus életébe és munkásságába. Joca Savić a német nyelvű színházakban Shakespeare műveit játszotta és mutatta be új, korszerű módon. Édesapjával,Vasilijével és Mariával, a bécsi születésű édesanyjával tízéves korában költözött Bécsbe. A művelt fiú építésznek készült, de pályát változtatott, amikor alkalma adódott, hogy megmutassa színészi tehetségét. Húszévesen már a weimari Gothe Színház vezető színésze lett, és 17 év alatt a weimari Burgtheater színházban mintegy 200 szerepet játszott. Később rendezőként megalapította „Shakespeare új színpadát”, amelyen összesen 27 előadást rendezett, ebből 17 Shakespeare-darab. Sokat publikált, legjelentősebb könyvei: O svrsi drame (A dráma célja,1908) és a Šekspir i pozornica (Shakespeare és a színház, 1917). Amikor 1915. május 7-én meghalt Münchenben, érdemei miatt a schwabingi Városi temető díszparcellájába temették.