2024. április 25., csütörtök
EU-TISZTÚJÍTÁS

Gulyás: Megelőlegezzük a bizalmat az új vezetőknek

Az a helyes magatartás, ha megelőlegezzük a bizalmat az uniós intézmények új vezetőinek, illetve vezetőjelöltjeinek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely kiemelte: a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség mutatkozik köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére – fűzte hozzá. Mint mondta, fontos, hogy a mi céljaink – a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása – ne legyenek támadott célok.

A miniszter hangsúlyozta: az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult, ma Európában ez a legerősebb együttműködés, ereje éppen az egységében van. Bár a V4-es kormányfők különböző pártcsaládokhoz tartoznak, a régióhoz tartozás felülírja a pártcsaládhoz tartozást – tette hozzá.

Elmondta, a magyar kormány legfontosabb célja, hogy olyan vezető álljon a bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy konszenzust érjen el a tagállamok között, erre a feladatra sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem alkalmas. A mostani történések alapján a Spitzenkandidat-rendszer megbukott – közölte.