2024. március 28., csütörtök

Felborult egy migránsokat szállító csónak Tunézia partjainál

Az első hírek szerint vélhetően legalább 80 migráns vesztette életét, miután felborult az őket szállító csónak Tunézia partjainál - közölte csütörtökön Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője.

"Hajótörés történt Tunézia partjainál, négy túlélőt sikerült kimenteni a vízből, őket Tunéziába szállították. A túlélők elmondása szerint a csónak 86 embert szállított. Félő, hogy mintegy 80 migráns halt meg" - írta Twitter-bejegyzésében Flavio Di Giacomo, hozzátéve, hogy az eltűntek száma valószínűleg 82.

A tunéziai Vörös Félhold segélyszervezet egyik munkatársa, Mongi Slim közölte: a baleset szerdán történt, a Tunézia déli részén található Dzsardzsísz városának közelében. Slim hozzátette: a szerencsétlenség négy túlélőjét egy dzsardzsíszi befogadóközpontba szállították, egyikük - egy kongói állampolgár - később a kórházban meghalt. A másik három túlélő Maliból származik.

Slim a parti őrség információra hivatkozva elmondta: az Európa felé tartó csónak hétfőn indult el a szomszédos Líbiából. A legutóbbi értesülések szerint a hajón főként afrikai migránsok tartózkodtak.

A baleset oka egyelőre nem ismert.

Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő - köztük tunéziai - migránsok kiindulópontjává vált. Májusban mintegy 70 ember halt meg egy hasonló balesetben, akkor a tunéziai Szfaksz városának közelében borult fel egy csónak, mely Líbiából indult Európa felé.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.