2024. április 23., kedd

Három nagy projektum az egészségügyben

Jelentős beruházások esedékesek a tartományi klinikákon, növelik a kapacitásokat

Nem lehetünk elégedettek az egészségügyi intézmények helyzetével, állandóak a beruházások, de további bővítésekre, befektetésekre van szükség – állapította meg a tartományi kormány az újságírók számára is nyitott, mai tematikus ülésén, amelyen éppen az előttünk álló kezdeményezéseket vették sorra. Igor Mirović tartományi kormányfő és doc. dr. Zoran Gojković egészségügyi titkár a leendő befektetésekről szóltak, a kabinet tagjai elé terjesztették a velük kapcsolatos információkat.

A kormányülésen bemutatták a Vajdasági Klinikai Központ leendő B és a C blokkjának látványtervét is (Ótos András felvétele)

A kormányülésen bemutatták a Vajdasági Klinikai Központ leendő B és a C blokkjának látványtervét is (Ótos András felvétele)

A legnagyobb beruházás kétségkívül Újvidéken, a Vajdasági Klinikai Központban esedékes, ahol kiépítik a B és a C blokkokat is, a kivitelező meghatározása érdekében hamarosan meghirdetik a tendert, elvégzik a tervezett munka szakértői véleményezését, majd az év végéig aláírják a szerződést az építőipari céggel, hogy megkezdődjenek a munkálatok. Egy 32,6 millió eurós beruházásról van szó, az építési engedélyt már szavatolták a projektum kivitelezéséhez. Összesen 33.275 négyzetméteren létesülnek új objektumok a klinikai központban, ebből bő harmincezren a kórház betegellátási részlege kap majd helyet.

Közvetlen kapcsolatban lesznek az új épületszárnyak a poliklinikával is. A létesítményben 348 új férőhely lesz, huszonkét sebészeti teremmel, és további tizenhat, intenzív ellátást nyújtó műtőteremmel bővül a központ. Ötszintes lesz a B és a C épületrész, négy lépcsőzetet, tíz felvonót terveznek beépíteni, a betegszobák egy- vagy kétágyas termek lesznek, a lehető legnagyobb komfortot nyújtva a pácienseknek – közölték a kormányülésen. Mindeközben megkezdődik a poliklinikának és a belgyógyászati részlegnek a felújítása is, s ez is befejeződik, amikorra megépülnek az új blokkok, így egy új, korszerű egészségügyi létesítményt kaphat Vajdaság. A felszerelésről is gondoskodnak, hogy az épületrészek elkészülése után azonnal ki is lehessen használni az újonnan rendelkezésre álló kapacitásokat.

A tartományi kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátás fejlesztését (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátás fejlesztését (Ótos András felvétele)

BERUHÁZÁS, LOPÁS, ÚJ BERUHÁZÁS

Pontosították az újvidéki nőgyógyászati és szülészeti kórháznak, ismertebb nevén Betanijának a felújítási terveit is. Mint ismeretes, az épület tatarozása, modernizálása már egy évtizeddel ezelőtt kezdetét vette, hamarosan azonban kiderült, hogy visszaéléseket követtek el a folyamat során. Mint arról a tartományi kormányfő beszámolt, az előző vezetőség 2009-ben 589 millió dinárban állapította meg a szükséges munkálatok értékét, és jóvá is hagyta az összeget a felújítási célokra. Egy évvel később kiderült, hogy mégis több mint egymilliárd dinárra lenne szükség ahhoz, hogy a terveket megvalósítsák. Felmerült a gyanúja annak, hogy a pénz elosztásakor visszaélések történtek, a gyanút 2015-ben bűnvádi feljelentés követte, egy szakértői vizsgálat bizonyította, hogy legalább 210 millió dinárt csaltak el a munkálatok finanszírozása során. Mirović szerint ez igazi gaztettnek számít, s azzal vádolta meg a demokrata párti vezetőséget, hogy a lehető legérzékenyebb helyen, az újszülöttek kezelését szolgáló intézmény korszerűsítésén lopta meg a polgárokat. Mint mondta, itt nem egy falusi helyi közösség épületének a meszelésén csaltak, hanem a kisbabák és kismamák ellátását szolgáló beruházásokon, sokkal nagyobb a súlya egy ilyen visszaélésnek. A csalások felfedezése után, 2018-ban elvégezték egy újabb elemzését a helyzetnek, s megállapították, hogy valójában mibe kell befektetni most, hogy végül tényleg teljesen felújuljon az épület. A tartományi kormány 209 millió dinárt fordít most arra, hogy a nőgyógyászati és szülészeti kórházban megkezdett munka befejeződjön. Összesen 3400 négyzetméteren fekszik majd a klinika, három szinten végzik a munkát az orvosok.

TÖBB HELY KELL KAMENICÁN

A nyilvános kormányülésen a kamenicai kórházkomplexum hármas blokkjának megépítéséről is szó volt. Egy négyszintes, 8200 négyzetméteres új épületről van szó, a legújabb felszereléssel ellátva. Az urbanisztikai tervet már módosították, az építési engedélyt fél év alatt szerzik be. Most a projektumiratok, műszaki kivitelezési dokumentumok begyűjtése van éppen folyamatban. Szükséges a meglévő kamenicai intézetek bővítése is. Az onkológián 239 betegágy áll rendelkezésre, ám a népesség elöregedésével sajnos folyamatosan növekszik a daganatos páciensek száma. A tüdőgondozó részlegen is hasonló a helyzet. Csak tavaly 1334 életveszélyben lévő beteget láttak itt el, ezért növelni kell a rendelkezésre álló termek és szobák számát. A Kamenica 3 projektumával egyidejűleg tehát újabb fejlesztéseket hajtanak végre a meglévő blokkokban is – hangzott el a kormányülésen.