2024. április 19., péntek
MIRE KÖLTENEK A MAGYAROK?

Rezsire kevesebbet, cigarettára többet

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat most publikálta az uniós, ezen belül a magyarországi háztartások kiadásaira vonatkozó 2017-es adatokat. Ebből kiderül, hogy a magyarok a fizetésük legnagyobb részét a háztartásra költik, a legkevesebbet az egészségügyre fordított kiadások képezik.

Az Európai Unió országainak zömében is rezsire, háztartási kiadásokra megy el arányaiban a legtöbb pénz, vagyis a havi jövedelem 24 százaléka, az uniós átlag szerint. Tagországokra lebontva, Magyarországon a fizetések 19 százaléka megy rezsiköltségekre és háztartási kiadásokra. Ennél kevesebbet csak Portugáliában (18 százalék), Észtországban (17 százalék), Cipruson (15 százalék), Litvániában (14 százalék) és Máltán (10 százalék) költenek rezsire. Magasabb számok Dániában (28 százalék) és az Egyesült Királyságban (26 százalék) vannak.

Magyarországon élelmiszerre és alkoholmentes italokra a fizetések 18 százalékát költik, ami jóval a 12 százalékos uniós átlag felett van. Ennél is többet Romániában (28 százalék), Litvániában (21 százalék), Észtországban (20 százalék) és Bulgáriában (19 százalék) költenek. A legkevesebbet az Egyesült Királyságban (8 százalék), Luxemburgban (9 százalék) és Írországban (9 százalék) fordítanak élelmiszerre és üdítőkre.

Magyarországon munkába járásra a fizetések 13 százalékát, egészségügyi kiadásokra pedig a 4 százalékát költik, ami nagyjából annyi, mint az uniós átlag.

Dohányzásra és szeszes italra az uniós átlag (3,8 százalék) dupláját fordítják Magyarországon, a jövedelem 7,4 százalékát. Kikapcsolódásra és kultúrára 7,4 százalék megy el, ez kicsit kevesebb mint az uniós átlag. Ebben egyébként a skandináv országok lakói járnak az élen.

Az áprilisi adatok szerint egyébként Magyarországon 246 ezer forint a nettó átlagkereset, de ennyit csak a munkavállalók jóval kevesebb mint a fele kap.