2024. április 19., péntek

Helyes a kormány kincstári stratégiája

Hivatalosan is közzétette a jövő évi pénzügyi stratégia, valamint a 2021-re és 2022-re szóló elképzelések tervezetével kapcsolatos véleményét a Pénzügyi Tanács. Pavle Petrović elnök a tegnapi sajtóértekezleten kijelentette: a testület megítélése szerint a makrogazdasági stabilitást szavatoló stratégiáról van szó, amely alapul szolgálhat a költségvetés kidolgozásához. A célok jók, és most az a legfontosabb, hogy a kormány ehhez a tervezethez tartsa is magát. A stratégia szerint évente a bruttó társadalmi termék 2 százalékával csökkentik a közadósságot, és 2022-re 45 százalék körüli szinten alakulhat.

„A kormány kiegyensúlyozott költségvetést tervez a következő három évre, és ez lehetővé teszi a közadósság csökkenését megközelítőleg 45 százalékra, végeredményben pedig a makroökonómiai stabilitás megtartását” – mondta Petrović.

Középtávon alacsony, 0,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt terveztek. A közbevételek és -kiadások tervének nincsenek kifejezett kockázatai. A közszektori fizetéseket és a nyugdíjakat a gazdasági növekedéshez igazítják, ez pedig az egyedüli fenntartható megoldás. A pénzügyi lehetőségek korlátozottak, nincs pénz mindenre, amit terveznek, a legfontosabb az infrastruktúra fejlesztése és a bérek adóterheinek csökkentése. A legnagyobb reformkihívásnak a fizetési osztályok bevezetése és a Szerbiai Villanygazdaság helyzetének rendezése tekinthető – állapította meg a Pénzügyi Tanács azzal a megjegyzéssel, hogy 2011 óta most készült el először idejében a pénzügyi stratégia tervezete.