2024. április 23., kedd

Volt tartozás, nincs tartozás

Az állam nem követeli a Srbijagastól a vállalat tartozását

A szerb kormány leírta a Srbijagas az állam irányában meglévő tartozását, derül ki a Szabad Európa Rádió hírösszeállításából. Mindez még idén március 26-án történt, egy akkori keltezésű kormányhatározat értelmében.

A határozat értelmében a 141 milliárd dináros – 1,2 milliárd euró – tartozást a szerb állam a Srbijagasban – 100 százalékban állami tulajdonban lévő vállalat – meglévő tartós betétjévé konvertálták, azaz Szerbia az említett értékben növelte saját tőkéjét a vállalatban.

Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja a Szabad Európának nyilatkozva közölte, hogy ez nem más, mint a tartozás leírása. Mint hozzátette, az ügylet nem jár kiadásokkal, azaz a szerbiai adófizető polgárokat nem károsítják meg.

– Az említett összeget már elköltötték. Az állam ebben az értékben már kifizette a Srbijagas kötelezettségeit, így lett a vállalatnak 141 milliárd dináros tartozása az állam irányába. Habár kezdetben még arról volt szó, hogy az összeget a Srbijagas visszafizeti a költségvetésbe, mindenki számára világos volt, hogy ez soha nem történik meg – fogalmazott Vučković.