2024. április 20., szombat

Nyereségre hangolva

Az Exit fesztivál ideje alatt számos új, alternatív szálláslehetőség bukkan fel Újvidéken. Az ingatlanirodák ilyenkor csupán hébe-hóba foglalkoznak lakások bérbeadásával, mert az adok-veszek láz ekkor az internetre költözik, a fesztiválozók berkeibe. A lakáshirdető internetes oldalak és a közösségi hálók kiadó lakásokat, szobákat, apartmanokat, luxuslakosztályokat kínálnak. A lakástulajdonosok közvetítő nélkül, maguk ajánlják fel a külföldi turistáknak a szállást. Azok az egyetemisták is kiadják vagy megosztják ilyenkor hajlékukat, akik maguk is bérlik a lakást.

Az árak személyenként naponta 15 és 30 euró között mozognak. Az egyik internetes oldalon négy éjszakáért egy ötágyas apartmanban – ami közvetlenül a fesztivál színhelyén, a péterváradi vár egyik kis sikátorában lelhető fel – közel 600 eurót kérnek. A luxusapartmanok közül olyan is akad, ahol házi kedvencét is elszállásolhatja a fesztiválozó. Egy kétszobás lakást 250 euróért adnak ki négy napra, de ezt már januárban le kellett foglalnia a turistának. Vannak ennél olcsóbbak is, sőt a közösségi oldalak hirdetéseit figyelemmel kísérve, megállapítható, hogy az árak csökkenő tendenciát mutatnak a fesztivál első napjai előtt.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A tapasztaltabb újvidéki lakosok még arra sem restek, hogy a fesztivál ideje alatt elhagyják otthonukat és átadják azt a fesztiválozóknak, hiszen a lakáskiadás kiváló lehetőség az otthoni kassza feltöltésére. Nem csoda, hiszen különféle lelemény és fáradtság nélkül, négy nap alatt megkereshetik egy vagy akár több hónapnyi fizetésüket is. A bulizni vágyókat az sem zavarja különösebben, hogy a turisták szálláslehetőségének feltételei olykor nem felelnek meg a szolgáltatás árának.

Nyereségtől hajtva a taxisok sem szeretnének kimaradni a jóból és elszalasztani a lehetőséget. Július folyamán érkezik a legtöbb panasz a taxitársaságokra. Az árak ilyenkor akár az ötszörösére nőhetnek, ha óvatlanok vagyunk. Előfordult már az is, hogy a tájékozatlan külföldi turistákkal az ár tízszeresét fizettették meg az illegális taxisofőrök. A vasútállomástól a péterváradi várig – amely táv egyébként 300 dinár körüli áron mozog – ilyenkor némely taxisok 1600 dinárt kérnek.

Fluoreszcens karkötők, led-kiegészítők, por elleni maszkok, szemüvegek, és fejlámpa is pénzforrás lehet a leleményes árusok számára. Azonban olyan kellékekkel is nyereséghez juthatnak fineszesebbek a fesztivál ideje alatt, amikre különféle helyzetekben nagy szükség mutatkozik, mint például egy esőkabátra. A péterváradi hídon sorakozó árusok minden évben mesterien kiszimatolják az éppen aktuális divatőrületet, vagy hogy szitáló eső vagy madárinfluenza ellen kell-e éppen védekezni.

Pár héttel ezelőtt egy magyarországi fesztiválon jártam. Hirtelen eleredt, majd zuhogott az eső. Furcsa módon egyetlenegy árus sem használta ki a lehetőséget. Nem került elő egyetlenegy portéka sem. Így nekem egy fekete szemeteszsák jutott. A rögtönzött esőkabát kiválóan funkcionált. Olyannyira, hogy mások is kölcsön kérték, egy-két pohár sör fejében. Szükség és fesztivál idején végtelenek a haszonlehetőségek.