2024. április 25., csütörtök

Minden gyermek érték

Mintegy kilencven család vehette át Szabadkán a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága babacsomagját

Megközelítőleg kilencven babacsomagot osztott ki a Magyar Nemzeti Tanács a Szabadkán és annak környékén élő családoknak szerdán az új városháza dísztermében. A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idén összesen 814 vajdasági családot részesített ilyen támogatásban A külhoni magyar gyerekek éve elnevezésű program keretében.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, Kárpát-medencei szinten mintegy 6600 babacsomagot adnak át, Szabadkán több mint 250 család vehette át a támogatást.

Pirityiné Szabó Judit átadja a babacsomagot (Fotó: Gergely Árpád)

Pirityiné Szabó Judit átadja a babacsomagot (Fotó: Gergely Árpád)

– A csomagosztással már a vége felé tartunk. Vajdaságban Palicson kezdtük március 25-én, a nagyobb régiókban már szinte be is fejeztük, kedden Lendván voltam, az ott született kisgyermekek részére is sikerült átadnunk a csomagokat. Örülünk annak, hogy ma itt Szabadkán ilyen sok család átveheti a jelképes ajándékot, azt a magyar termékekből álló babacsomagot, amelyekben magyar találmányok vannak. Az orrszívó porszívó, a gyógyszeradagoló kiskanál mellett egyéb más, a babák szükségleteihez illeszkedő tárgyakat is tartalmaz az ajándék. Szerte a világban értékes a gyermek, és a babacsomag is ezt a jelképezi – jelentette ki a főosztályvezető.

Pirityiné Szabó Judit elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság célja, hogy a szülőföldön élő családokat és gyermekeket, illetve azok fejlődését támogassa.

– A korábbiakban is ez volt a fő célunk, hogy a szülőföldön való boldogulást a legkülönbözőbb eszközökkel segítsük. Eleinte elsősorban az oktatáspolitikai eszközökkel próbáltuk segíteni a külhoni óvodásokat és kisiskolásokat, majd felmenő rendszerben a középiskolásokat. Ezt követően áttértünk a szakképzés-támogatásra, itt természetesen az anyanyelven folyó oktatást tudtuk támogatni, ami azóta is folyamatosan működik. Évek óta támogatjuk az itteni lakosság magyar nyelven oktató szakközépiskoláit. Úgy gondolom, hogy most már valamennyi jelentős támogatást kapott, amelyekből szaktantermek létesülhettek, illetve a meglévő eszközöket fejleszthették. A tematikus éveink folytatásaként az elmúlt évben a külhoni családok évét tartottuk, idén pedig elsősorban a gyermekekre fókuszálunk. Valamennyi tematikus évünk központjában a gyermekek, a családok és a szülőföldön való boldogulás állt – részletezte Pirityiné Szabó Judit.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Biztosságának elnöke háláját fejezte ki, hogy a magyar kormány a gyermekek születésétől kezdve az iskolás éveken keresztül, a felnőtté válásig és azon túl is támogatja a vajdasági magyar családokat.

Jerasz Anikó átadja az ajándékcsomagot az egyik családnak  (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó átadja az ajándékcsomagot az egyik családnak (Fotó: Gergely Árpád)

– Hálásak vagyunk azért a sokrétű gondoskodásért, amit a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága nyújt a határon túli magyaroknak, hiszen idén van a külhoni gyermekek éve, és ennek kapcsán kerülnek most kiosztásra Szabadkán, immár harmadik helyszínen az ajándékcsomagok. A magyar kormány, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága azt érezteti velünk az elmúlt időszakban, hogy egy nemzet részeként tekint ránk, határon túli magyarokra. A kisbabákat születésüktől kezdve támogatják, ami az iskoláztatáson keresztül folytatódik egészen a felnőttkorig. Ez nagyon fontos a számunkra, látva a fiatal szülőket és családokat, mindannyian fontosnak tartják és jóleső érzéssel fogadják az ajándékcsomagokat. Ma Szabadkán mintegy kilencven család kap ajándékcsomagot, amely olyan tárgyakat tartalmaz, amik nagyon nagy segítséget nyújtanak a gyermek születésekor és a későbbiek során is. A gyerekek a későbbiekben is érezhetik a gondoskodást, hiszen a Kárpát-medencei óvodafejlesztés keretében számos óvoda épülete eszközökben részesült, játszótereket, játszósarkokat alakítottak ki, a későbbiekben pedig gazdag tanszercsomagot kapnak a gyerekek az iskolába indulásukkor – mondta Jerasz Anikó.

Törődés, odafigyelés és közösségépítés. Ezekkel a szavakkal jellemezte Horvát Tímea, Szabadka Város alpolgármestere a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának babacsomag-támogatását.

– A nemzetben való gondolkodás az, amit a magyar kormány biztosít a külhoni magyar családoknak és gyermekeknek. Számunkra és minden szülő számára nagyon fontos érezni azt a törődést, amit az anyaország nyújt. Azt érezzük, egy erős magyar nemzet részévé válunk. A szülők azzal a döntésükkel, hogy a szülőföldjükön folytatják életüket és gyermekekkel ajándékozták meg a nemzetet, tovább erősítik a magyarságot – jelentette ki Horvát Tímea.

Gabrić Natália, két kisgyermek édesanyja Hanna lányával érkezett a csomagosztóra.

Gabrić Natália és kislánya, Hanna (Fotó: Gergely Árpád)

Gabrić Natália és kislánya, Hanna (Fotó: Gergely Árpád)

– Két kislányunk van, az idősebb három éves, a kisebbik kislányom pedig 9 hónapos múlt. Nem tudom még pontosan mi található a csomagban, de azt gondolom, hogy ez egy nagyon szép gesztus mind a családok, mind a gyermekek irányába. Tavaly igényeltük az anyasági támogatást. Már mondták nekünk, hogy kicsit hosszabb folyamatról van szó, várunk rá – nyilatkozta a babacsomagosztó előtt az anyuka.

Az ünnepélyes átadót a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület és a Duhaj banda műsora tette még színvonalasabbá.