2024. április 19., péntek

A környezettudatosság jegyében

Pásztor Bálint: A VMSZ egyetlen helyi közösséget sem veszít a négy évvel ezelőtt megszerzett pozíciójához képest

Nyolc hónapon belül 65 százalékra növekszik Palics csatorna-hálózattal való lefedettsége, jelentette be dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, ahol azt is megerősítette, hogy hamarosan elkezd működni a szabadkai regionális hulladékgazdálkodási rendszer. Emellett szó volt a vasárnapi szabadkai helyi közösségi választásokról, amelyek tekintetében Pásztor Bálint minél tömegesebb részvételre kérte a szabadkaiakat.

A helyi közösségi választásokon való magas részvételi arány azért fontos, mert ezáltal juthatnak tisztséghez azok a személyek, akik saját közösségük érdekeit képviselik, emelte ki Pásztor Bálint, emlékeztetvén, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt közös listával indul. Tíz helyi közösségben az SZHP van a VMSZ listáján, míg máshol ez fordítva érvényes, fűzte hozzá a politikus.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A VMSZ az elmúlt tizenkét évben a közgyűlés határozatának értelmében önállóan mérettette meg magát a hatalom minden szintjén megtartott választásokon, jegyezte meg Pásztor Bálint, válaszolva lapunk azon kérdésére, hogy milyen érvek mentén döntött a párt ezúttal a Szerb Haladó Párttal való közös listaállítás mellett. Mint hozzátette, eddig olyan helyi önkormányzatban tettek kivételt, ahol szórványban él a magyarság. A VMSZ számára fontos politikai identitásának megőrzése, húzta alá a párt alelnöke, kiemelvén, hogy éppen ezért a VMSZ a jövőben is önállóan indul a választásokon.

– A szabadkai helyi közösségi választások tekintetében azért tettünk kivételt, mert a nyár kellős közepén és háromnegyed évvel a parlamenti választásokat megelőzően teljesen felesleges, hogy egymásnak feszüljön a VMSZ és az SZHP, hiszen közösek az eredményeink. Ennek tükrében olyan megállapodás született a két párt között, amely maradéktalanul tiszteletben tartja a helyi közösségi választások négy évvel ezelőtti eredményeit, azaz a VMSZ egyetlen pozíciót sem veszít a négy évvel ezelőtt megszerzetthez képest. Ez azt jelenti, hogy várhatóan tíz helyi közösségben lesz tanácselnökünk, tizenkettőben pedig elnökhelyettesünk, amennyiben ezt a polgárok is így gondolják, azaz amennyiben a tervezett választási eredmények beigazolódnak – nyilatkozta Pásztor Bálint.

TISZTULHAT A PALICSI-TÓ

A palicsi csatornahálózat további bővítésével és a regionális hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatban Pásztor Bálint fontosnak tartotta aláhúzni, hogy ezek érdemben teszik jobbá majd a szabadkai polgárok életminőségét. Az említett projektumoknak köszönhetően környezetvédelmi és idegenforgalmi szempontból is előrelépés várható Szabadka város területén, értékelte a VMSZ alelnöke.

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat illetékesei szerdán délben írták alá a palicsi csatornahálózat kibővítéséről szóló szerződést a kivitelezővel. Pásztor Bálint elmondása szerint újabb 15 kilométerrel bővül a palicsi csatornahálózat, amely azt eredményezi, hogy a település csatornahálózattal való lefedettsége 35 százalékról 65 százalékra növekszik. A nyomóvezeték kiépítésének köszönhetően a szennyvizet át lehet majd szivattyúzni a városi szennyvíztelepre, ez pedig várhatóan a Palicsi-tó szennyezettségi szintje jelentős csökkenését eredményezi majd, hangsúlyozta Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy a kivitelezési szerződés értelmében a kivitelezőnek nyolc hónapja lesz a projektum befejezésére. A VMSZ alelnöke arra is emlékeztetett, hogy a projektumot a német kormány támogatja.

Pásztor Bálint (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Bálint (Fotó: Gergely Árpád)

– Talán felesleges részletezni a projektum lényegét. Egyértelmű, hogy amennyiben azt szeretnénk, hogy Palics kiemelt idegenforgalmi célponttá nője ki magát Szerbiában, valamint a térségben, akkor elengedhetetlen, hogy a szennyvíz ne kerüljön a Palicsi-tóba. A csatornahálózat a későbbiekben tovább bővül. A nyomóvezeték kiépítésének köszönhetően nemcsak a Palicsi-tó, hanem a Ludasi-tó szennyezettségi szintje is csökkenni fog, ennek hatását pedig a palicsi polgárok mellett a hajdújárásiak, a királyhalmiak, a ludasiak, de mások is megérzik. Arra kérem a palicsi polgárokat, hogy amikor az aktuálissá válik, minél tömegesebben éljenek a felkínált lehetőséggel, a Vízművek Közvállalat számos kedvezményt biztosít azok számára, akik csatlakoznak a csatornahálózatra. Ez a projektum a lokálpatriotizmus szempontjából is meghatározó, hiszen aki csatlakozik a rendszerhez, az hozzájárul saját települése és a tó tisztaságának a jobbá tételéhez – taglalta Pásztor Bálint.

A folytatásban a szabadkai regionális hulladékgazdálkodási rendszerről volt szó. A VMSZ alelnöke emlékeztetett arra, hogy a 24 millió euró értékű projektumot az Európai Unió pénzeli. Az említett összeg 85 százalékát az EU biztosítja, 15 százalékot, önrész formájában, pedig Szabadka, valamint hat másik, a projektumban érintett helyi önkormányzat, mutatott rá Pásztor Bálint, mondván, hogy a rendszert heteken belül hivatalosan is átadják. Ennek következtében a helyi önkormányzatok kénytelenek lesznek elkülöníteni a megfelelő összegeket, hogy biztosítsák a szemétlerakó működését, középtávon pedig minden polgárnak át kell értékelnie eddigi hulladékgyűjtési szokásait, jegyezte meg a VMSZ alelnöke.

KEDVEZMÉNY A POLGÁROKNAK

A palicsi csatornahálózat kibővítésének projektuma két elemből tevődik össze: a 15 kilométernyi gravitációs csatornahálózat projektumának értéke 2 millió 70 ezer euró, míg a nyomóvezeték kiépítésének projektuma 650 ezer euró értékben valósul meg, válaszolt lapunk kérdésére Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója. Magyarázatképpen hozzátette, hogy a nyomóvezeték kiépítésére azért van szükség, hogy annak segítségével átszivattyúzzák a gravitációs csatornahálózatból a szennyvizet a szabadkai szennyvíztelepre. A kivitelezési szerződést az újvidéki Graditelj építőipari vállalattal írták alá.

A beszélgetés folytatásából kiderült, hogy a rendszerre való csatlakozás 27 ezer dinárba kerül. Aki úgy dönt, hogy egyben fizeti ki a csatlakozás költségét, az 20 százalékos árengedményre lesz jogosult. Emellett 24 hónapos lefizetésre is lehetőség van.

– A munkálatok legalább öt-hat, vagy akár hét ponton egyszerre kezdődnek el, mivel nyolc hónap áll rendelkezésre a teljes projektum kivitelezésére, ez pedig rendkívül rövid idő. A határidőt csakis akkor lehet tiszteletben tartani, ha egyszerre több ponton elkezdődik az építkezés. Ezzel párhuzamosan a bekötéseket is el szeretnénk végezni. Persze ez a polgárok érdeklődésétől is függ. Szeretném kiemelni, hogy a bekötés alapfeltétele a bekötendő létesítmény legalizálása. Azt is fontos tudni, hogy az említett bekötési költség minden szempontból kedvezményes, hiszen ha kiszámítjuk a terepi munka és a felhasznált anyag értékét, megbizonyosodhatunk arról, hogy a végösszeg létesítményenként sokkal nagyobb – részletezte Sugár György.