2024. április 23., kedd

Pro Urbe díjban részesült a Körkép

Adán átadták a községi képviselő-testület elismeréseit és a polgármesteri köszönőleveleket

Ada község napja alkalmából kedden díszülést tartott a községi képviselő-testület a községházán, ahol Búcsú Attila képviselő-testületi elnök és Bilicki Zoltán polgármester átadta a kitüntetetteknek a 2019-es községi elismeréseket és a polgármesteri köszönőleveleket.

A díszülésen Búcsú Attila köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a képviselő-testület tagjait, az önkormányzat, a közintézmények, az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartomány, az egyházak és a szomszédos községek képviselőit. A díszülést az adai Bartók Béla Zeneiskola és a moholi Sava Trlajić kórus alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé.

Az adai képviselő-testület a község napja, július 2-a alkalmából díjat adományozott egy civil szervezetnek, valamint négy községbeli személynek, akik tevékenységükkel hozzájárultak Ada község fejlődéséhez és fejlesztéséhez. A legrangosabb elismerésben, Ada község Pro Urbe díjában részesült a helyi Panorama – Körkép Tájékoztatási Társaság, amely idén ünnepli fennállásának és az általa kiadott újság megjelenésének huszadik évfordulóját.

A helyi lapnak köszönhetően az olvasók tájékoztatást kapnak Ada község kulturális, oktatási, vallási, mezőgazdasági és gazdasági történéseiről, érdekességeket olvashatnak a község múltjáról és a helyi látnivalókról, valamint megismerhetik azokat a sikeres, tehetséges egyéneket, akik a környezetükben élnek és tevékenykednek. A díjat Máriás Endre, a Körkép fő- és felelős szerkesztője vette át.

Ada község Iuventus Pro Urbe díját két adai középiskolás diák, Smit Erik és Srđan Radašin érdemelte ki, akik a helyi Műszaki Iskola tanulói. A harmadik osztályos, kitűnő tanulmányi eredménnyel büszkélkedő Smit Erik számos matematikai, programozói és irodalmi versenyen ért el kiváló eredményt, valamint vezeti az iskola programozói szakkörét, hogy tudását megossza diáktársaival is. Srđan Radašin negyedik osztályos diák, aki az adai Aeroklub tagjaként számos repülőmodellező versenyen ért el kiemelkedő eredményt. A múlt évben a harmadik legeredményesebb ifjúsági versenyző lett, és elnyerte a Szerbiai Repülőszövetség legrangosabb elismerését, az Arany Sas díjat. A kitüntetést édesanyja, Radašin Csilla vette át.

Az adai Varga Lívia, a helyi Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke több évtizedes művészeti, kulturális és oktató-nevelői tevékenységéért Ada Község Életműdíjában részesült. Varga Lívia a hagyományápoló kör 1991-es megalakulása óta aktívan részt vett az egyesület munkájában, a népi hagyomány és az anyanyelv ápolásában, valamint a magyar nemzeti önazonosság megőrzésében. Évek óta példaértékű elhivatottsággal szervezi meg Adán az egyesület immár hagyományos rendezvényeit: a Tavaszi Vadvirág Fesztivált, a karácsonyi rendezvényt és a Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor. A Vadvirág HK a vezetése alatt számtalan rangos díjat, elismerést érdemelt ki, az egyesület tagjai pedig kiváló eredményeket érnek el a szemléken és a versenyeken.

Ada Község Díszpolgára címben részesült prof. dr. Varga Albert szegedi kardiológus és egyetemi tanár, aki tudományos és emberbaráti munkásságával, valamint egyéb tevékenységével is hozzájárul Ada község megismertetéséhez világszerte. Varga Albert Adán nőtt fel, majd Szegeden szerzett orvosi diplomát, valamint tett belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgát, 2011-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, több nemzetközi kardiológustársaság tagja. Fő szakterülete a szív ultrahangos vizsgálata, a koszorúér-betegség és a szív oxigénhiányos betegségeinek nem invazív diagnosztikája és gyógyítása, valamint az endothel diszfunkció. Kimagasló szaktudásával és tanácsaival évek óta segíti a község lakosait gyógykezeléseik során a szegedi Belgyógyászati Klinikán.

Ada község napja alkalmából Bilicki Zoltán polgármester hat köszönőlevelet adományozott azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik, illetve amelyek az elmúlt időszakban példát mutattak a közösségnek. Köszönőlevélben részesült Nagypál Gábor adai származású színművész, aki színészként tévésorozatokban és mozifilmekben nyújtott kiváló alakításokat, valamint közismert szinkronszínészként és színházi rendezőként is. Az elismerést édesapja, Nagypál András vette át. Köszönőlevelet kapott Madarász Máté, az adai Műszaki Iskola tanulója, aki a gépészet és az informatika terén mutatott fel kiváló eredményeket. Az adai származású, Kanadában élő professzor, dr. Szabó Sándor is köszönőlevélben részesült orvostudományi munkásságáért, amelyet fémjelez számos szakmai előadása, publikációja, könyve és szabadalma. Az elismerést a díjazott húga, Fero Szabó Eszter vett át. Tóth Zoltán köztiszteletben álló adai borbély és a helyi sakkcsapat meghatározó tagja szintén köszönőlevelet vehetett át a sakk-klubban végzett munkásságáért. Köszönőlevélben részesült Szalai Bence, az Újvidéki Színház ifjú adai művésze, aki már sok színházi szerepben, valamint a drámaíró versenyeken és a művészeti vetélkedőkön is megmutatta tehetségét. Végezetül Dragana Tanasić elnök vett át köszönőlevet moholi Novak Radonić Amatőr Művelődési Egyesület képviseletében, amely arra törekszik, hogy minél több moholi fiatalt ismertessen meg a szerb folklórral. Az egyesületnek már több mint száz aktív tagja van, főként néptáncosok és muzsikusok. A gyermekek mellett felnőttcsoporttal is rendelkeznek.