2024. április 19., péntek
SZENTTAMÁS

Új kapu és bejárati ajtó a községházán

A 19. század nyolcvanas éveiben épült szenttamási községháza épülete 2001 óta kulturális műemlékként állami védelem alatt áll. A múlt héten az épület új kaput kapott, amelyen keresztül a központi park felől az udvarba, és teljesen új bejárati ajtót, amelyen a Szent Száva utcáról az épületbe juthatunk. Mindkét kapu keményfából készült, a örökségvédelmi előírások szerint.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Az új kapu és ajtó beépítése után a polgármester, Radivoj Paroški elmondta, a munkálatok az idén áprilisban kezdődtek, miután a Tartományi Műemlékvédő Intézet kiadta a megfelelő engedélyt.

− Néhány évvel ezelőtt a községházán a tető került felújításra, most pedig a bejáratok. A következő lépés az épület belső tatarozása, ezt jövőre tervezzük megvalósítani. Fontos kiemelni, hogy a bejárati kaput és ajtót szakember készítette, és csaknem azonosak az egykoriakkal – mondta a polgármester.

A régi, fából készült bejárati kapu és ajtó az elmúlt csaknem 130 év alatt teljesen tönkrement, a károsodás szemmel látható volt. Ugyanez vonatkozik a kaput és az ajtót tartó kovácsoltvas elemekre is, amelyeket a felújítást követően visszaszereltek eredeti helyükre.

Amióta felépült, az épület mindig a település irányításának központja, azaz községháza volt és a helyi adminisztrációs tevékenységek központja. Négy hosszú épületből áll, melyek közül a Szabadság térre és a főutcára néző két fő rész magasabb és díszesebb, a két udvari rész pedig alacsonyabb. A négy épületrész között négyszögletes udvar terül el. Az épületek teteje kétvizes, a tetőszerkezetet több alkalommal javították, mert a főépület és a melléképületek is beáztak. Az épületek homlokzata a barokk építészet elemeit hordozza, a főépületek alatt hatalmas pincék találhatók. Az arányok, az építészeti megoldás tisztasága, a változatlan adminisztratív funkció jelentősége és a létesítmény központi elhelyezkedése miatt a községháza Vajdaság egyik legjelentősebb ilyen jellegű épületei közé tartozik.