2024. április 25., csütörtök

A The Cure koncertjével indít az EXIT

Ma este veszi kezdetét Szerbia legnépszerűbb könnyűzenei rendezvénye, az EXIT fesztivál, amely alcímében idén a törzsi létbe hív minket vissza – vagy éppen előre. A kezdőeste tart számot talán a legnagyobb népszerűségre a négy közül: itt lesz a The Cure, a Lost Frequencies, a Two Pauz és a Filatov & Karas. 

Újvidék ahogy az már lenni szokott ilyenkor, megfiatalodik az EXIT előtti pár napban: az utcák dugig tele ifjakkal, megszaporodott a külföldi szó a sétányokon. Annak ellenére, hogy az EXIT elsősorban az ifjúság fesztiválja (és ez idén duplán igaz, hiszen Újvidék birtokolja 2019-ben az Európa Ifjúsági Fővárosa címet), a kezdőnap méltán számíthat a szélesebb korosztály figyelmére. Ennek elsőszámú oka a The Cure, amely az alternatív rockzene egyik apostola, és amely 1976-os színrelépése óta legendaszámba megy, még akkor is, ha az alapformációból már csak Robert Smith énekes-gitáros-dalnoka maradt meg.

 A Boys Don’t Cry, a Lovesong és a Friday, I’m In Love című megasikerek brit bárdjai töltik meg ma este a Péterváradi erődöt, és verik fel a belépők árát – hisz a mai nap a legdrágább mind közül.

A nagyszínpad a brit alter-rock után szokás szerint az elektronikus ütemeknek enged teret, és egy szűk egyórás átvezetés után éjfélkor megnyitja a fesztivált. A megnyitóünnepség után a Lost Frequencies álnéven futó Felix De Laet zúdítja alánk a zenét, slágeres, nyárias bulit szolgáltatva, többek közt legnagyobb slágerével, az Are You With Me-vel. Őt Filatov és Karas, a két orosz DJ közös bulija követi, hogy a legelvetemültebbek a Two Pauz technójára fejezzék be a nagyszínpadi estét.

A Dance Arena völgyében Monika Kraus kezdi a sztárlemezlovasok sorát éjfélkor, majd Charlotte de Witte és a Maceo Plex következik, hogy aztán Carl Cox tegye fel a pontot az i-re reggelig tartó szettjével. A The Cure után még épp utolérhető lesz Raiven, akit akár a szlovén Lana Del Raynek is tekinthetünk az Addiko Fusion Stage-en. Őt kis szünet után éjszaka a The Selecter nevű ska-formáció követi, de itt lép fel idén Sajsi MC és a Bad Copy is. 

Nyitókép: Ótos András archív felvétele