2024. április 26., péntek

Nincs elég gyógyszer

Kosovska Mitrovicán kinyitottak a boltok

Lekerültek a lakatok ma a Kosovska Mitrovica északi részén működő boltok ajtajáról. A két napig tartott bojkot után a koszovói szerb vállalkozók úgy döntöttek, elég volt a nyomásgyakorlásból, véleményük szerint eljutott az üzenetük az illetékesekhez, vagyis hogy ellenzik, hogy a közép-szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre kirótt 100 százalékos vámdíjat. A szabad kereskedelem visszaállítását kérték.

Radoš Petrović, a koszovói szerb vállalkozók egyesületének elnöke az RTS-nek (Szerbiai Rádió és Televíziónak) adott nyilatkozatában elmondta, megállapodásra jutottak a boltok, a gyógyszertárak, a vendéglátóipari létesítmények és más üzletek vezetőivel, hogy a kétnapos tüntetést követően mától újra dolgoznak. Mint rámutatott, az árunak a beszerzése nem lett könnyebb, de reménykednek a helyzet javulásában. Ha azonban az illetékes szervek ezek után sem reagálnak, radikálisabb eszközökhöz folyamodnak.

Milan Ivanović, a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója azonban aggodalmának adott hangot, miszerint nehézkes a gyógyszerbeszerzés is, Szerbia területéről ugyanis a gyógyszerellátás is leállt. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre el tudják látni a betegeket, de  egyes oldatok, érzéstelenítők, antibiotikumok már elfogytak.