2024. március 29., péntek

Novemberben a VRT már az új székházából sugároz

Az épület műszaki-technológiai felszerelésére 570 millió 800 ezer dinárt kapnak

Az idén november 25-én sugározzák az első műsort a Vajdasági Rádió és Televízió Közszolgálati Médiaház új székházából – jelentette be  Dragana Milošević tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkár, valamint Miodrag Koprivica, a VRT vezérigazgatója, miután ma a tartományi kormányban aláírták az épület műszaki-technológiai felszereléséről szóló szerződést, melynek értéke 570 millió 800 ezer dinár.

Miodrag Koprivica és Dragana Milošević (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Miodrag Koprivica és Dragana Milošević (Fotó: vojvodina.gov.rs)

– Két év telt el az alapkőletételtől a befejező munkálatokig, és húsz éve annak, hogy a NATO lebombázta a TV épületét – emlékeztetett a szaktitkár, majd leszögezte, hogy a szerződés aláírása azt jelenti: biztosították a Duna szerémségi oldalán, Mišelukon felépült új székház teljes felszerelését, ami egyúttal a köztársasági és a tartományi kormány egységes álláspontjának bizonyítéka is.

Koprivica igazgató a maga és a VRT foglalkoztatottjainak nevében megköszönte a támogatást, hangsúlyozta, hogy folyamatos és következetes volt a nagy projektum finanszírozása. Mint mondta, Európában egyedülálló vállalkozásról van szó, mivel a régi épület alapjaira építették a 45 millió euró értékű új rtv-otthont. A legkorszerűbb felszerelést vásárolják meg a szerb műsorok stúdiója, valamint a kisebbségi nyelveken készülő műsorok további 15 stúdiója számára.

Az Újvidéki Televízió lebombázott épületének alapkövét 1973-ban helyezték le, az utolsó épületbővítés, azaz a komplexum véglegesítésére 1996-ban került sor. 1999 tavaszán az épületet több alkalommal is bombatalálat érte, és teljesen lerombolták. A tartományi közszolgálati adó azóta bérelt helyiségekben működik. Az új, 17 ezer négyzetméteres székház alapkövét 2017. november 22-én helyezték el.