2024. április 25., csütörtök

Túszejtés és rablási kísérlet az egyházmegyében

Két személyt ejtett túszul és 200 ezer eurót követelt a szerb ortodox egyháznak az a volt sekrestyése, aki ma a belgrádi egyházmegye épületébe tört be egy pisztollyal felfegyverkezve.

B. L. (42) két munkást talált odabent, őket ejtette túszul, majd közölte velük, hogy „a Szerbiáért tett szolgálataiért” fizessék ki neki a fent említett összeget. Mindez Irinej pátriárka irodájának a közelében történt, a média úgy tudja, a pátriárka is az épületben tartózkodott, de a betörés és túszejtés idején nem volt az iroda közelében.

A rendőrség különleges egységeinek tagjai gyorsan a helyszínre érkeztek, fél órán át tárgyaltak a támadóval, akit végül sikerült a földre kényszeríteniük. A pisztolyon kívül hét töltényt is elvettek tőle.

Az eset után Irinej pátriárka a Kurirnak azt nyilatkozta, nem tudja, beszámítható-e az illető, s hogy pontosan melyik egykori sekrestyésről van szó. Az a legfontosabb, hogy végül minden áldozatok nélkül ért véget.

Amikor a különleges egység tagjai a helyszínre érkeztek, az illető már a pénzügyi osztály tagjait fenyegette. A beszélgetés során sikerült megakadályozni, hogy használja a fegyvert. Hamarosan kiderült, nincs fegyvertartási engedélye.