2024. március 29., péntek

MR-készülék és CT-berendezés a vajdasági közkórháznak

Az új műszerek átadásával befejeződött Vajdaságban az orvosdiagnosztikai fejlesztés első szakasza

Átadták tegnap Újvidéken a Vajdasági Klinikai Központ Radiológiai Központjának vásárolt orvosi berendezéseket, amelyeket a tartományi kormány adományozott 209,1 millió dinár értékben. Az új mágneses rezonanciakészülék (MR-készülék) és a CT-berendezés az orvostudomány legkorszerűbb műszereinek számítanak, és beszerzésükkel befejeződött Vajdaságban az orvosdiagnosztikai fejlesztés első szakasza – mondta a helyszínen Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Az új mágneses rezonanciakészülék az orvostudomány egyik legkorszerűbb műszerének számít (Fotó: Ótos András)

Az új mágneses rezonanciakészülék az orvostudomány egyik legkorszerűbb műszerének számít (Fotó: Ótos András)

– A Vajdasági Klinikai Központ mellett a regionális kórházakban is jelentős fejlesztések valósultak meg, angiotermeket, CT-készülékeket és mágnesesrezonancia-berendezéseket biztosítottunk – hangsúlyozta Igor Mirović a tegnapi látogatása során.

– Büszkén mondhatjuk, hogy a Vajdasági Klinikai Központ a legújabb, legdrágább és legösszetettebb diagnosztikai műszerekkel rendelkezik. Véghezvittük azt, amit megígértünk, vagyis hogy helyreállítjuk azt a rendkívül rossz állapotot, amely 2016-ban uralkodott az egészségügyben – emelte ki a kormányfő.

Hozzátette, hogy a közpénzek szabályozásával sikerült biztosítani a legkorszerűbb és legdrágább berendezéseket. Az egészségügyi rendszerbe történő befektetés továbbra is prioritás. A célok között a várólisták megszüntetése, a kórházak berendezéseinek helyreállítása és a tartomány hatásköre alatt lévő egészségügyi központok újjáépítése szerepel.

Évente 150 ezer vizsgálatot végeznek el a Radiológiai Központban (Fotó: Ótos András)

Évente 150 ezer vizsgálatot végeznek el a Radiológiai Központban (Fotó: Ótos András)

– A Radiológiai Központ a Vajdasági Klinikai Központ egyik legreprezentatívabb egészségügyi intézménye, nemcsak hazánkban hanem szélesebb körben is. Jelentős beruházások történtek e téren, sokat fektettünk be a központba, és tíz új orvos, valamint tizenegy új technikus jutott munkához – mondta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Köszönetét fejezte ki a Vajdasági Klinikai Központ vezetőségének a tevékenységéért, mert mint mondta, hatalmas potenciállal rendelkezünk az új, fiatal szakembereknek köszönhetően. Kiemelte, hogy azt szeretnék, ha a betegek a legjobb egészségügyi ellátásban részesülnének, az egészségügyi munkások pedig megfelelő munkakörülmények között dolgoznának.

– Az új berendezések beszerzésével befejeződött a Radiológiai Központ fejlesztése. E projektum Vajdaság teljes egészségügyi ellátása szempontjából fontos, hiszen a tartományban évente 150 ezer diagnosztikai vizsgálatot végeznek el – mondta Zoran Stošić, a Vajdasági Klinikai Központ diagnosztikai tevékenységekért felelős igazgatóhelyettese.