2024. április 25., csütörtök

Templombúcsú szederkényi vendégekkel

A Szent Anna temetőben található honvédparcella a kapcsolat Szederkény és Zenta között

A zentai Jézus Szíve-templomban vasárnap különleges és igen felemelő búcsúi szentmisét tartottak, hiszen a vendégszónok msgr. Miocs József egyházzenész, a Paulinum püspökségi klasszikus gimnázium és kisszeminárium igazgató-rektora volt, a zenei szolgálatot pedig a szederkényi német nemzetiségi Intermelody énekegyüttes és a Jézus Szíve-templom Musica Sacra énekkara látta el.

A szederkényi és a zentai kórus a Jézus Szíve-templom búcsúi miséjén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A szederkényi és a zentai kórus a Jézus Szíve-templom búcsúi miséjén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Orgonált mgr. Borbély Zoltán orgonaművész és Hock János szederkényi kántor. A nemrégiben felújított templom padsorai teljesen megteltek, és a misén Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Hergenrőder János szederkényi polgármester is jelen voltak. A búcsúi szentmisét az tette még különlegesebbé, hogy msgr. Miocs József atya két nyelven, magyarul és németül hirdette az igét, és az énekek is két nyelven hangzottak el, hiszen az Intermelody német énekkar.

A szederkényi vendégek a Jézus Szíve Plébánia meghívására érkeztek Zentára még pénteken, és az egész hétvégét itt töltötték. Rácz Szabó István, a Jézus Szíve Plébánia koordinátora elmondta, hogy a szederkényiekkel a kapcsolatuk a Szent Anna temetőben található magyar honvédsírok felújításával és felszentelésével kezdődött, a tavaly októberi sírszentelésre az egykori hadifoglyok unokái, dédunokái közül többen is ellátogattak a magyarországi Szederkény településről, ugyanis néhány hadifogoly ebből a faluból származott. Akkor fogalmazódott meg bennük, hogy valamilyen baráti kapcsolatot kellene kialakítaniuk, így a plébánia meghívta őket a templombúcsúra.

A vendégek pénteken ellátogattak a hadifoglyok sírjaihoz, virágot vittek rájuk, Molnár Tibor helytörténész pedig rövid ismertetőt tartott a honvédparcella létrejöttéről. A nap folytatásában és szombaton a szederkényiek Zenta város nevezetességeivel és történelmével ismerkedtek meg, majd este a Művelődési Házban egy olyan folklórestre került sor, amelyen a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok mellett a szederkényi Intermelody énekegyüttes is bemutatkozott. Az Intermelody német népdalokat adott elő, hiszen az 1800 fős település lakosságának jelentős részét, mintegy hetven százalékát svábok alkotják.

Hergenrőder János szederkényi polgármester elmondta, nagyon jól érezték magukat Zentán, szívélyes vendéglátásban volt részük, és fontos volt számukra a hadifogoly-temető meglátogatása, hiszen az énekkaruk karnagyának dédnagyapja és karnagyuk feleségének dédnagyapja is ott van eltemetve, ráadásul így kezdődött a Zentával való kapcsolatuk is. Hangsúlyozta, hogy szeretnék viszonozni a Tisza-partiak vendégszeretetét, éppen ezért jövő augusztusra, templomuk búcsújára szeretettel várják zentai Jézus Szíve-templom Musica Sacra énekkarát és a velük tartó kíséretet. Ők is több napra látnák vendégül a zentaiakat, hogy megismerhessék településüket és annak környékét is.