2024. április 20., szombat

A hetven év munkásságát koronázták meg

A hétvégén tartották meg Székelykevén a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jubileumi ünnepségét

Székelykevén 1949-ben alakult meg a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, és azóta töretlen a munka. A lakosság száma megcsappant ugyan a faluban, de akik az egyesület munkájában részt vesznek, sikert sikerre halmoznak, így volt ez a legutóbbi eseményen is, amikor a XXV. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen jeleskedtek a mesemondók, de a székelykevei citerások is a közelmúltban már szinte minden aranyminősítést „bezsebeltek” a különféle megmérettetéseken, szemléken.

Fotó: Kónya-Kovács Ottília

Fotó: Kónya-Kovács Ottília

Június 29-én, szombaton ünnepi rendezvénysorozattal pillantottak vissza az elmúlt 70 évre, elsőként a művelődési ház előtti téren leleplezték Petőfi Sándor mellszobrát, amelyet a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület adományozott, Závoda Ferenccel, az elnökkel az élen. A szobrot Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész készítette.           

A szoboravató ünnepségen Magyar János, a Petőfi Sándor ME elnöke köszöntötte a jelenlevőket, továbbá Kovács Mária, Székelykeve polgármester asszonya is üdvözölte az egybegyűlteket. A szobrot az adományozó egyesület elnöke, a szobrászművész és a polgármester asszony leplezte le, majd azt követően ft. Csipak Csaba plébános megáldotta az alkotást. A nagyvázsonyi Oláh Gergely alelnök a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség tagjai nevében megkoszorúzta a leleplezett mellszobrot.

Az ünneplő közösség utána átvonult a helyi iskolába, az előcsarnokban egy kiállítást tekinthettek meg a vendégek, majd a műsor a sportcsarnokban folytatódott. Elhangzott egy összefoglaló a Petőfi Sándor ME múltjáról és jelenéről, de beszámoltak a csoportok munkájáról, sikereiről is.

Az ünnepi műsorban bemutatkozott a Petőfi Sándor ME férfikórusa, amely csak erre a jubileumra verbuválódott, és szép katonadalokat adott elő, fellépett a vegyes kórus, továbbá a fiatal citerások zenekara, amelynek tagjairól már a Kárpát-medence minden zugában hallhattak, ugyanakkor a népmesemondók és a szavalók is bemutatták tehetségüket. Kilyén Ilka marosvásárhelyi színművésznő visszatérő vendég Székelykevén, az 50. jubileumi ünnepségen is részt vett, és ezúttal is versekkel és székely népdalokkal ékesítette a programot.

A rendezvényen kiosztották azoknak a személyeknek, intézményeknek, egyesületeknek az elismerő okleveleket, akik/amelyek hozzájárultak az ünnepi műsorhoz. Az ünnepség a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.