2024. április 23., kedd

Ötödször csúcson a La Roja

U21-es Eb

Ötödször ünnepelhet az U21-es spanyol válogatott (Fotó: Beta/AP)

Ötödször ünnepelhet az U21-es spanyol válogatott (Fotó: Beta/AP)

Vasárnap este ért véget az olasz–San Marinó-i közös rendezésű U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság, melyen – akárcsak két évvel ezelőtt – Németország és Spanyolország küzdött meg a trófeáért a döntőben. A 2017-es lengyelországi fináléhoz képest alaposan megváltozott a két válogatott kerete: a spanyoloknál heten, a címvédő németeknél négyen maradtak meg hírmondónak. Németország veretlenül jutott el az utolsó meccsig, Spanyolország pedig az első fordulóban a házigazda olaszoktól elszenvedett vereség után azonnal összekapta magát, s végigtarolt a kontinens összes futballnemzetén. A döntőben Spanyolország már a 7. percben vezetést szerzett, miután Fabián Ruiz kb. 20 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. A németek nem tudták felvenni a tempót, s mire a félidő vége felé észbe kaptak, már mehettek is a szünetre. A Nationalelf a második játékrészben átvette a játék irányítását, nagyobb helyzetet azonban nem alakítottak ki. A 68. percben Ruiz lövése kijött Nübelről, Dani Olmo pedig a hálóba vágta a labdát. A 88. percben Nadiem Amiri távoli kísérlete megpattant az egyik védőn, a németek 2:1-re szépítettek, de a La Roja a hajrában magabiztosan tartotta a labdát, így megtartották előnyüket. A spanyolok ezzel visszavágtak a németeknek a 2017-es fináléban elszenvedett 1:0-s vereségért. 1986, 1998, 2011 és 2013 után ötödször nyerték meg a kontinenstornát, ezzel beérték a csúcstartó Olaszországot.

Az Eb döntéshozóinak nem volt könnyű dolguk, amikor a legjobb játékost kellett megnevezni, hiszen mind a németeknél, mind a spanyoloknál kiváló egyéni teljesítményeket láthattak a szurkolók. A díjat végül a döntőben kulcsszerepet játszó Fabián Ruiz kapta meg. Az Aranycipő, azaz a legtöbb gólt szerző futballista elismerése a hét gólt jegyző német Luca Waldschmidt vitrinjébe került.

Afrika-kupa

Meglepő nigériai vereség

Lezárult az Afrikai Nemzetek Kupája A és B csoportjának küzdelme. Nagyobb meglepetés nem történt ebben a két kvartettben, hiszen a végső győzelemre esélyes házigazda Egyiptom és Nigéria is továbbjutott a nyolcaddöntőbe, igaz, más-más módon. Mohamed Szalah és társai veretlenül, kilenc ponttal zártak az élen, miután Ugandát is legyőzték. Az A jelű négyes másik meccsén Zimbabwe kikapott, így az ugandaiak a vereség ellenére is életben maradtak.

A B csoportban a nigériaiak meglepően gyengén muzsikáltak, és 2:0 arányban alulmaradtak Madagaszkárral szemben. Az újonc válogatott kihasználta Nigéria védelmi hibáit, és csoportelsőként zárt. Guinea 2:0-ra győzte le Burundit, a megszerzett 4 pont pedig talán elég lehet arra, hogy csoportharmadikként folytassák az Afrika-kupát.

Arany Kupa

A négy között megismétlődik a 2017-es döntő

Minden a papírforma szerint alakult az Arany Kupa negyeddöntőiben, így már az elődöntőben megismétlődik a két évvel korábbi Jamaica–USA finálé. A közép- és észak-amerikai kontinensviadalon mindkét együttes minimális, 1:0 arányban tudott nyerni aktuális ellenfelével szemben. Jamaica Darren Mattocks tizenegyesgóljával felülmúlta Panamát, az Egyesült Államok pedig Weston McKennie fejesével biztosította be a győzelmet Curaçao ellen. Az Arany Kupa történetében először fordul elő, hogy két karibi ország (Jamaica, Haiti) is ott van a legjobb négy között. Az Egyesült Államokban rendezett kontinensviadal elődöntőit közép-európai idő szerint szerdán és csütörtökön hajnalban játsszák.

Az elődöntő párosítása: Mexikó–Haiti, Jamaica–USA.