2024. március 29., péntek

Verstappen megtarthatta győzelmét

A Formula–1-es Osztrák Nagydíj leintését követően még órákig bizonytalan volt a futam győztesének kiléte, és végül csak vasárnap este, nem sokkal 8 óra előtt hozta nyilvánosságra végleges döntését az FIA, miszerint minden marad az eredeti sorrendben, nem találták büntetendőnek Max Verstappen manőverét, amellyel átvette a vezetést Charles Leclerc-től.

Ez az elmúlt három nagydíjhétvége alatt már a második olyan eset volt, amikor csak utólag született döntés a győztesről, és szembeállítva az ügyet a Kanadában Sebastian Vettel körül kibontakozott balhéval, nem csoda, hogy sokan azon méltatlankodnak, ezúttal egy annál egyértelműbbnek tűnő vétségért miért maradt el a büntetés. Mint ismeretes, három héttel ezelőtt, a montreali futamon Vettel azért kapott utólagos öt másodperces időhozzáadást, mert Lewis Hamilton nyomása alatt lecsúszott a pályáról, és visszatérésekor a versenybírók szerint akadályozta a britet, így hiába ért célba a Ferrari elsőként, a dobogó tetején már a Mercedes britje állt. Azt a döntést akkor a Formula–1 közössége egységesen ítélte el, és bár a csapat felülvizsgálatot kért, két héttel később az sem vezetett eredményre.

Bár senki sem szereti azt látni, amikor a győztesről a bírók döntenek, az előzmények fényében talán joggal várta most mindenki azt, hogy Verstappen sem ússza meg az időbüntetést, amiért három körrel a leintés előtt úgy bújt be Leclerc mellé a belső íven, hogy egy pillanatra kormányát kiegyenesítve nekikoccant a Ferrarinak, a pályán kívülre tessékelve azt, így megkönnyítve önmaga tovahaladását. Az incidens egyértelműbbnek tűnt, ráadásul egy héttel korábban a Paul Ricardon Daniel Ricciardo is hasonlóért kapott hátrasorolást, amikor Lando Norrisszal ütközött.

A Ferrari rajongóinak fájdalmát tetézte, hogy mindkét esetben a piros autót vezető pilótát érintette hátrányosan a döntés, az összeesküvés-elméletek között pedig az is felmerült, hogy azért bánnak kesztyűs kézzel a Red Bull-lal, mert a csapat saját pályáján, a Red Bull Ringen aratott győzelmet Verstappen, akiért egy külön lelátónyi narancssárgába öltözött holland drukkolt. A versenyigazgató, az év elején elhunyt Charlie Whiting helyét átvevő Michael Masi szerint azonban a mostani esetet Vetteléhez hasonlítani olyan, mintha az almát vetnénk össze a körtével, és azzal indokolta a döntés helyességét, hogy Verstappen nem hagyta el a pályát a manőver során, koccanásukban pedig egyik felet sem találták túlnyomó részben felelősnek. Érdekes módon most a szakértők véleménye is megosztottabb, több korábbi versenyző is helyesnek tartja, hogy nem bolygatták meg utólag az eredményt, rámutatva arra, hogy a korábbi évtizedekben, amikor a pálya vonalát még kavicságy határolta, a Leclerc-hez hasonlóan külső ívre szorult versenyzők kénytelenek voltak levenni a gázt, napjainkban viszont már minden további nélkül kihajtanak az aszfaltozott bukótérre, majd azzal próbálják védeni magukat a bírák előtt, hogy kiszorították őket.

Ha összességében kellene véleményt formálni az elmúlt hetek történéseiről, alighanem örömteli fejlemény, hogy az Osztrák Nagydíj végeredményét utólag nem módosították, és elnézőbbek voltak egy rámenős manőverrel, ez viszont csak még inkább rámutat arra, hogy mennyire hibás döntés volt elvenni Vettel győzelmét Kanadában. Ráadásul most okkal lehet következetlenséggel vádolni az FIA-t, és mostantól jó sok kemény megmozdulást kell büntetlenül hagyniuk, hogy ezt lemossák magukról.