2024. április 23., kedd

Macron, az ünneprontó

A francia államfő sokadszorra megismételte, hogy egyelőre nem támogatja az EU további bővítését

Az N1 tv hírösszeállítása szerint Berlin a jövőben is határozottan támogatja a Nyugat–Balkán országainak európai jövőjét és átalakulását, nyilatkozták Angela Merkel német kancellár kabinetjében a Pobjeda montenegrói napilapnak, nem sokkal azt követően, hogy Emmanuel Macron francia államfő kifejtette: amíg meg nem ejtik az EU átfogó, belső reformját, nem támogatja a közösség további bővítését.

Macron azzal érvelt, hogy a jelenlegi európai struktúra azt is ellehetetleníti, hogy 28 tagállam közös nevezőre jusson a legfontosabb szervek vezetőinek kinevezésével kapcsolatban.

Az uniós csúcs sikertelensége nem tesz jót az Európai Tanács imázsának, emelte ki Macron, aki szerint a csúcsvezetők megválasztását egyesek önös ambíciói lehetetlenítik el. Nem ez az első alkalom, hogy államfőnek való megválasztását követően Macron az EU további bővítése ellen foglalt állást. Azóta folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy az EU addig nem áll készen új tagok fogadására, amíg újra nem rendezi sorait. A Nyugat-Balkánnak az európai projekt részének kell lennie, ám egyelőre nem jött el EU új tagállamokkal való bővítésének az ideje, mondta nagyjából egy évvel ezelőtt Macron, hozzátéve: „Nem szeretnék egy olyan Balkánt, amely Törökország és Oroszország felé közelít, de azt sem szeretném, hogy a most 28, holnap pedig már csak 27, nehézségekkel küzdő tagállam úgy döntsön, hogy 30, vagy 32 tagállammal, ugyanazon a szabályok mentén galoppozva folytassa tovább útját.”

Macron ezen eszmefuttatását követően Deli Andor európai parlamenti képviselő megállapította, hogy a francia államfő „komolyan veszélyezteti az Európai Unió szavahihetőségét”. Hozzátette, hogy Macron nincs tekintettel az Európai Bizottság erőfeszítéseire, sem pedig az egyes tagállamok, valamint az EP elkötelezettségére a bővítés tekintetében.