2024. április 26., péntek

Provokáció vagy katasztrófa?

A koszovói kormány teherautókból szervezte meg az ellátást Kosovska Mitrovicán

Ma is folytatódott a koszovói szerb vállalkozók bojkottja, azaz zárva maradtak az üzletek Észak-Koszovóban, miközben csatlakoztak hozzájuk a gyógyszertárak, a vendéglátóipari létesítmények, az üzemanyagtöltő állomások és a taxisok is. A szerb média tájékoztatása szerint a lakosság azokból a tartalélokból próbálni élni, amiket még korábban felhalmoztak, de hogy meddig tartanak ki, nem tudni. Eközben a koszovói politikum szerint szándékos pánikkeltés folyik, Észak-Koszovóban nincs élelmiszerhiány.

A koszovói szerb vállalkozók egyesületének felhívására reagáltak a helyi kereskedők, beszállítók, vállalkozók, a helyzet azóta ugyanis egyre feszültebb, mióta Priština tavaly novemberben százszázalékos vámdíjat szabott ki a Közép-Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából származó termékekre. Kezdetben csempészáruval próbálta a lakosság feltölteni a tartalékaikat, mára azonban több élelmiszer is hiánycikknek számít az észak-koszovói településeken, egyesek humanitárius katasztrófától tartanak. A helyzet csak rosszabbodott, amióta a fogyasztótájékoztató címkén fel kell tüntetni a Koszovó Köztársaság feliratot és jelzést, egyébként nem lehet Koszovó területére beszállítani a terméket. A határellenőrzést pedig megszigorították.

A Szabad Európa Rádió jelentése szerint a Kosovska Mitrovica árubeszerzői szerint elfogyott minden élelmiszer a boltok polcairól. Sem tejtermékeket, sem lisztet, étolajat, sem más alapélelmiszert nem tudnak venni a helyiek.

– A koszovói vállalatokkal együttműködve több illetékes intézménnyel folytatott konzultáció után ideiglenes eladást szerveztünk az ország északi részén. Ennek a koordinált és tervezett akciónak a célja, hogy minden alapvető termékkel ellássuk a polgárokat – írta Ramush Haradinaj, Koszovó kormányfője közösségi oldalán. Ugyanitt hozzátette, Szerbia által szimulált humanitárius katasztrófa csupán egyike azoknak a sikertelen kísérleteknek, amelyek a destabilizációra irányultak.

Koszovó kereskedelmi és ipari minisztériuma is mozgó eladóhelyek felállítását tette közzé.

Így miután a koszovói szerb vállalkozók tegnap óta nem kívánják kinyitni az üzleteiket, és ezzel kívánják rákényszeríteni a szerbiai és a koszovói politikát, valamint a nemzetközi közösséget arra, hogy reagáljon a szabadkereskedelem megfékezésére, a százszázalékos vámdíjakra, ma Kosovska Mitrovica északi részén több utcában albán áruval megrakott teherautók jelentek meg, amit a rendőrség is biztosított. Kenyeret, tejet, palackozott vizet, cukrot vittek Kosovska Mitrovicára.

A szerb sajtó tájékoztatása szerint a terherautókból való vásárlás iránt nem érdeklődött senki, ugyanakkor a szerb lakosság a prištinai kormánynak ezt a lépését provikációnak ítélte meg.

Újságírói kérdésre, mely szerint a teherautókban a lakosságnak miért nem kínálnak szerbiai árut, Gazment Hoti, a koszovói kereskedelmi minisztérium képviseletében elmondta, szerbiai termékek azért nincsenek, mert nem fizették ki rájuk a vámdíj, majd hozzátette, az élelmiszerek között több külföldi termék is megtalálható.

Radoš Petrović, a koszovói vállalkozók egyesületének elnöke elmondta, az utóbbi 7 hónapban a termékek hiányát fokozatosan megérzik, ma viszont már lehetetlen dolgozni, ezért zártak be mindannyian, akik élelmiszerrel foglalkoznak, illetve csatlakoztak hozzájuk mások is. Szavai szerint az egyedüli megoldást a magas vádmdíjak eltörlése és a normális kereskedelem visszaállítása jelenti.