2024. április 25., csütörtök

A labdarúgásé volt a főszerep

A VM4K táboraiban a résztvevőket változatos programokkal várják

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a héten és a jövő héten két gyermekeknek szóló tábort tartanak. Az élményalapú vizuális programozás informatikai táborban ezen a héten a 8–10 éves, jövő héten pedig a 10–12 éves gyermekek vesznek részt.

– A cél, hogy digitális kompetenciákat tanuljanak, mint a programozás és a kódolás alapjai. Játékokat készítünk és próbálunk ki. A résztvevők nagyon érdeklődőek és kíváncsiak. Szerintem már a hét végére önállóan is tudnak majd játékot készíteni – mondta Vörös Csaba informatikatanár.

Ezzel egyidejűleg zajlik a Kreatív kalandok tábor, amelybe 6–10 éves gyermekek jelentkezését várták. A keddi napon a labdarúgásé volt a főszerep, hiszen a gyerekek találkozhattak egy futballedzővel, játékos foglalkozásokon vehettek részt, valamint saját tervezésű focimezt is készíthettek.

– Minden egyes nap a VM4K-ban egy adott témát ölel fel. Ezen a héten egy-egy foglalkozást fogunk bemutatni. A mai napon a gyerekek a labdarúgással, illetve a labdarúgóedző munkájával ismerkedhettek meg. Jártunk a posta mögötti focipályán. Nagyon élvezték a feladatokat és a versenyjátékokat. A kisebbek focimezt készítenek, a nagyobbak pedig egy testnevelés szakos tanárral tornagyakorlatokat végeznek. Ötven gyermeket tudtunk fogadni a Kreatív kalandok táborba. Nagy volt az érdeklődés, és gyorsan beteltek a helyek. Az informatikai táborban pedig tizenhat gyermek vesz részt – tudtuk meg Csizmár Ritától, a VM4K általános referensétől.

Paróci Loretta azért jött a táborba, hogy minél többet barátkozzon. Elmondása szerint nagyon jól érzi magát a táborban. Legjobban a kézműves foglalkozások tetszenek neki.

Ma is folytatódik az informatikai és Kreatív kalandok tábor. Az utóbbiban a gyermekek népi játékokat és énekeket fognak tanulni, megismerkedhetnek egy néptáncpedagógus munkájával, valamint azt is el fogják sajátítani, hogyan kell újságpapírból dísztárgyakat készíteni.