2024. április 25., csütörtök
MAGYARORSZÁG

Parlagfű-mentesítési hét

Parlagfű-mentesítési hetet hirdetett a magyar Agrárminisztérium július 1-je és 7-e között, az akció célja a lakossági szemléletformálás, a közös érdek népszerűsítése. Az Agrárminisztérium közleményében hangsúlyozzák, a parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében a közfoglalkoztatási programban a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium koordinálja a védekezési tevékenységet.

Ismertetik, hogy a közfoglalkoztatás keretében önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken valósul meg a parlagfű-mentesítés. Az új típusú közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a korábbi évekhez képest jelentősebb és az állampolgárok számára is kézzel foghatóbb eredményeket értek el.

A 2019-ben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült a június 3–7., július 1–5., július 29. – augusztus 2., augusztus 26–30. és a szeptember 16–20. időpontokra.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a hosszú távú eredmény érdekében továbbra is kiemelt hangsúlyt kell helyezni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató és figyelemfelhívó kampányok szervezésére. Szeretnék egyre szélesebb körben megismertetni a parlagfű elleni védekezés jelentőségét és lehetőségeit.

A minisztérium arra hívja fel a földtulajdonosok és földhasználók figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsák a területüket gyommentesen. Ha nem tesznek eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségnek, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet – írja az Agrármisztérium a közleményében.