2024. április 25., csütörtök

Az esélyekért meg kell küzdeni

Tájékoztató előadást tartottak Doroszlón

A nyugat-bácskai érdeklődők számára Fókuszban az idegenforgalom címmel tartottak tájékoztató előadást a Prosperitati Alapítvány július 1-jén induló, II. fejlesztési ciklusának VII. pályázati körével kapcsolatban Doroszló-Szentkúton.

A nagy számban összegyűlt jelenlevőket Pelt Ilona tartományi frakcióvezető-helyettes, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke köszöntötte. Vendégként jelen volt Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Péter István, a VMSZ tanácsának tagja, a párt nyugat-bácskai körzeti szervezetének alelnöke, Goretić Vámoser Györgyi, a VMSZ körzeti szervezetének alelnöke, Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, Pribilla Attila segédpolgármester.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, az alapítvány hároméves történetében 10 és fél ezer sikeres pályázót számlálnak.

– A pályázati lehetőségeket sok esetben hajlamosak vagyunk természetesnek venni, holott ezekért az esélyekért meg kellett küzdeni. Kétségtelen, hogy Nyugat-Bácskában, de egész Vajdaságban is van itthonmaradási akarat, fejlesztési, szülőföldön való boldogulási szándék. Az emberek, a gazdák, a vállalkozók, a családok folyamatosan pályáznak. Mindennek előfeltétele, hogy legyen, aki támogat bennünket, aki harcol értünk. Ez annyit jelent, hogy Magyarország Kormánya nyújtja a támogatást, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig harcol mindezekért a lehetőségekért, a VMSZ az a párt, amely ezt a gazdaságfejlesztési programot elindította.

Mindennek folytatásához elengedhetetlen, hogy közösen gondolkodjunk, egy irányba tartsunk – mondta Juhász Bálint.

Amint azt az ügyvezető hangsúlyozta, nem véletlen az előadás helyszíne sem, a Doroszló-Szentkút jelenleg egy turisztikailag, fejlesztésileg frekventált hely Vajdaságban.

Prof. dr. Somogyi Sándor prof. emeritus, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke elmondta, a sikeres mezőgazdasági tevékenységek mellett, akár az amerikai példákat követve szükség van pótcselekvési tevékenységekre, egyéb gazdasági ágazatok, akár a turizmus összekapcsolására a mezőgazdasággal. Az alapítvány húsz oktatási modult bevezetve megadja a lehetőséget a gazdák, a vállalkozók számára a folyamatos fejlődéshez.
A jelenlevők kérdéseket tettek fel az új kiírásokkal kapcsolatban. Elhangzott, a nyugat-bácskai pályázók bármikor részletes felvilágosítást kaphatnak a zombori iroda két munkatársától, Lazarević Kornéliától és Ölvegyi Róberttől, személyesen (Zombor, Batinai utca 19) vagy a 025/44-44-77-es telefonszámon.