2024. március 28., csütörtök

Új beruházások Zomborban

Állami fejlesztések a közkórházban, az infrastruktúrában és a foglalkoztatásban

Szerbia független, szuverén, erős állam, amely ma már nem fogad utasításokat külföldről, egyedül a polgárok dönthetnek a választásokon arról, hogy milyen úton haladjon az ország, másnak ebbe nincs beleszólása – fogalmazott szombaton este Zomborban Aleksandar Vučić államfő, aki nyugat-bácskai körútjának végén látogatott el ebbe a városba, és a zárórendezvényen beszédet intézett az összegyűlt polgárokhoz.

Ana Brnabić, Igor Mirović és Aleksandar Vučić a Szerbia jövője kampány zombori állomásán (Fotó: Beta)

Ana Brnabić, Igor Mirović és Aleksandar Vučić a Szerbia jövője kampány zombori állomásán (Fotó: Beta)

A Szerbia jövője elnevezésű köztársasági elnöki kampány állomásán a politikus úgy fogalmazott: a nehéz gazdasági reformok meghozták a várt eredményeket, Szerbia ma stabil országnak számít pénzügyi és gazdasági értelemben. A végrehajtott nehéz reformoknak igazi súlyuk volt, nem populista intézkedéseknek számítottak. Ma már nincs szüksége az államnak a Nemzetközi Valutaalap pénzére, jegyezte meg, ez is egy bizonyítéka annak, hogy egészen másként kell beszélni a mai Szerbiáról, mint a tíz évvel ezelőttiről.

Zombornak és környékének egy új gyárra lenne a leginkább szüksége, közölte, s megígérte, hogy a beruházás meg is valósul a közeljövőben a foglalkoztatási adatok további javulása érdekében. Lényegesnek nevezte a köztársasági elnök a Zombor–Nagykikinda négysávos út megépítését is. Egyelőre még nem dőlt el, mely települések érintésével épül meg, de erre a közeljövőben sor kerül, és nekilátnak a kivitelezéshez. Mint mondta, egy 400 millió eurós projektumról van szó, melynek köszönhetően Nyugat-Bácska térsége összeköttetést kap a 10-es közúti folyosóval, Újvidékkel, Belgráddal, Szabadkával is. A zombori kórházba 20 millió eurót ruháznak be, 9 milliót az ivóvíz szavatolása és szennyvíz-levezetés érdekében költenek el, közölte.

Vučić bejelentette, hogy Apatinban hamarosan egy új német beruházás valósul meg, de újabbak is kellenek ahhoz, hogy a régió tovább fejlődjön. A zomboriaknak gyors javulást ígért: hamarosan mindenütt munka, építkezés folyik majd, nincs idő várakozásra.

A gazdasági kudarctól nem tart az államfő, az oktatásügybe, iskolarendszer fejlesztésébe azonban még sokat kell befektetni, értékelte. Aggasztja Koszovó kérdésének rendezetlensége is, fejtette ki beszédében, elsősorban azért, mert meggyőződött róla, a tárgyalóasztal másik oldalán ülőknek nincs kellő felelősségtudatuk. Nem fogja azonban megengedni, hogy újabb konfliktusok alakuljanak ki, mint mondta, épülő, gyarapodó Szerbiát akar, nem olyan veszteségeket, amelyekkel az országnak a kilencvenes években kellett szembenéznie. Úgy fogalmazott: a kilencvenes években emberéleteket, a kétezres esztendőkben gyárakat veszített az ország, ma már egyiket sem engedheti meg magának. Szerbia éppen ezért minden erejével a béke őrzője marad, stabilitásra törekszik, de nem teszi lehetővé mások számára azt sem, hogy nemzeti büszkeségét gázolják.

Ana Brnabić kormányfő csapatmunkának nevezte az államvezetőség tevékenységét, mely meghozta az eredményeket is, a gazdaság, a pénzügyek stabilak, s ez a polgárok hozzájárulásának, a nehéz lépések támogatásának is nagyban köszönhető. A rendezvényen felszólalt Igor Mirović tartományi kormányfő is, aki a foglalkoztatás fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, s meggyőződésének adott hangot: a tavasszal esedékes választásokon a polgárok bizonyítani fogják a jelenlegi vezetőség iránti bizalmukat.