2024. április 20., szombat

Közösségi szolidaritás

A Jótékonysági VII. Buckai Lángosfesztivál bevételéből a helyi hátrányos helyzetű gyermekeket támogatják
Ezerötszáz lángos fogyott el (Gergely Árpád felvétele)

Ezerötszáz lángos fogyott el (Gergely Árpád felvétele)

Pletl Aranka (Gergely Árpád felvétele)

Pletl Aranka (Gergely Árpád felvétele)

Kudlik Zoltán (Gergely Árpád felvétele)

Kudlik Zoltán (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor Bálint (Gergely Árpád felvétele)

A királyhalmi Pántlika Leánykórus (Gergely Árpád felvétele)

A királyhalmi Pántlika Leánykórus (Gergely Árpád felvétele)

Hetedik alkalommal tartották meg pénteken este Szabadkán, a Zorka helyi közösségben a buckai lángosfesztivált. A szorgalmas asszonyok többórás munkájának gyümölcsét a vendégsereg lehetőségeihez mérten vásárolhatta meg, a befolyt összeget pedig a korábbi évekhez hasonlóan jótékonysági célokra fordítják. Az idén hátrányos helyzetű gyermekeket támogatnak. A BrandSu sportpályán megtartott Jótékonysági VII. Buckai Lángosfesztivál szervezője a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának zorkai szervezete volt, főtámogatója pedig a Masterplast, támogatói a Gradska Optika, Javornik, Previ és a Baulink. A médiatámogató a Pannon RTV volt.

A rendezvényt a kezdetektől fogva jótékonysági célokkal szervezik meg, emelte ki lapunknak nyilatkozva Pletl Aranka, a Női Fórum zorkai szervezetének elnöke, mondván, hogy például tavaly és tavalyelőtt tanfelszerelést vásároltak a befolyt összegből a Széchenyi István Általános Iskola diákjai számára. A helyiek sajátjuknak érzik a rendezvényt, tette hozzá Pletl Aranka, kiemelvén, hogy évről évre többen látogatnak el a lángosfesztiválra, tavaly az eső ellenére 300–400 vendég érkezett.

Az első lángosfesztivált nyári gyermekprogramként szervezték meg, ám később a rendezvény komoly fesztivállá nőtte ki magát, jegyezte meg Kudlik Zoltán, a Zorka helyi közösség tanácsának elnöke, aki lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy minden szempontból közösségépítő rendezvényről van szó. A város peremén szinte semmi sem történik, nem gyakoriak a rendezvények, így a lángosfesztivál jelentősége hatványozott, tette hozzá Kudlik Zoltán a Magyar Szónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy a rendezvény színvonala is egyre emelkedik.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke a fesztivál visszatérő vendége, mert mint azt a sajtónak nyilatkozva kiemelte: ott, ahol elfogy a kisütött 1500 lángos, tömeges rendezvényről lehet beszélni, ez pedig a közösségépítés szempontjából fontos. „A lángos csak apropó, a történet arról szól, hogy összejön 1500 ember, nemcsak ebből, hanem más helyi közösségekből is” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, aki fontosnak tartja a magyarságot összetartó rendezvényeket. Lapunk azt is szerette volna megtudni, hogy a politikus, aki szabadidejében maratonfutó, vajon fogyaszt-e lángost, tekintettel arra, hogy a sportolók körében nem ez a legnépszerűbb étkek egyike. Pásztor Bálint erre a kérdésre válaszolva megjegyezte: lángosnapokon igen, egyébként nem jellemző. „Ennek egyik oka az, hogy a lángos elsősorban strandon kapható, én pedig nem vagyok kifejezetten strandra járó típus” – tette hozzá Pásztor Bálint, aki a későbbiekben ünnepélyesen megnyitotta a fesztivált. Alkalmi beszédében egyebek mellett arra is kitért, hogy július 7-én, vasárnap, Szabadkán helyi közösségi választásokat tartanak.

– Arra szeretnék mindenkit kérni, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon, annak érdekében, hogy a zorkai helyi közösség a továbbiakban is a miénk tudjon maradni – emelte ki Pásztor Bálint.

Az est folyamán a környék tehetséges fiataljai léptek fel, nevezetesen a Crystal Táncstúdió mazsorettjei, a királyhalmi Pántlika Leánykórus, a csantavéri Mendikus Tamburazenekar, a Vackor Néptánccsoport Kelebiáról, a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Pitypang tánccsoportja, de versmondók előadását is hallhatta a közönség. A tehetségek fellépését követően a késő esti órákig a Real-Band együttes szórakoztatta a vendégeket.