2024. április 24., szerda

Aratóünnepség, szoboravató, kirakodóvásár, koncertek…

Négynapos rendezvénysorozat Ada ünnepén – Kedden adják át az az idei községi kitüntetéseket

Valkaisoron és Adán szombaton és vasárnap hagyományőrző, szórakoztató, művelődési, sport- és kulináris rendezvényeket tartott a helyi önkormányzat a község napja alkalmából. Valkaisoron a hagyományos aratóünnepség, Adán több helyszínen kirakodóvásár, képzőművészeti kiállítás, szoboravató, focimaraton, zenés-táncos művelődési műsor, könnyűzenei koncertek és főzőverseny várta a helybeli és vidéki látogatókat.

Kirakodóvásár az adai sétányon (Csincsik Zsolt felvétele)

Kirakodóvásár az adai sétányon (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Ada-napi rendezvénysorozat ma, hétfőn folytatódik a könyvtár olvasótermében, ahol dr. Ninkov K. Olga művészettörténészt Az adai Boschan család életútja címmel tart előadást a néhai Boschan György festőművészről és egyetemi tanárról, majd kedden zárul az adai községházán a képviselő-testület díszülésével, amelyen átadják a díjazottaknak a 2019. évi községi kitüntetéseket.

A rendezvénysorozat a hagyományos aratóünnepséggel kezdődött Valkaisoron, ahol huszonkettedik alkalommal mérkőztek meg egymással kézi aratásban a környékbeli és magyarországi aratócsapatok. Tizenhárom csapat versengett, amelyen a győzelmet a moholi Búzavirág csapata szerezte meg, a második helyen a Magyarországról érkezett, bogyiszlói Besenyő aratócsapat végzett, a harmadik helyezést a törökfalusi Örökzöld csapat aratói érdemelték ki. Adán a rendezvénysorozat a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában kezdődött, ahol a moholi Idősek Otthona által szervezett Mohol és a Tisza elnevezésű festőtábor alkotásaiból nyílt tárlat. Majd az ezt követő szoboravatónak az adai I. helyi közösség előtt ugyancsak a Tisza és élővilága volt a témája. Ada község és a helyi közösség által állított bronzszobrot Nikola Dragin fiatal adai szobrász készítette, akit Barna Kolozsi Valéria szobrász mutatott be az ünnepség közönségének.

A valkaisori aratóversenyen tizenhárom csapat indult (Csincsik Zsolt felvétele)

A valkaisori aratóversenyen tizenhárom csapat indult (Csincsik Zsolt felvétele)

A szobrot Bilicki Zoltán adai polgármester és Sárfány Ágnes, az I. helyi közösség tanácselnöke leplezte le. Az adai sétányon délben kirakodóvásárt nyílt. A látogatók a délután folyamán a szabadtéri színpadon megtekinthették az adai és moholi művelődési egyesületek és táncklubok többórás zenés-táncos műsorát is. Ezen felléptek az Aranykapu ME, a Csobolyó ME és a Novak Radonić ME néptáncosai, zenészei és énekesei, az adai nyugdíjasokból álló Őszirózsa asszonykórus, valamint a Venus Plus táncstúdió mazsorettjei, a Midnight és a The E Squad Táncklub táncosai. Majd este ugyanitt Jazz&Roll, a Sin Seekas és a Baraparty együttes koncertezett. A rekreációs központban lévő kézilabdapályán előbb a Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub játékosai csaptak össze egy kézilabda-mérkőzésen a veteránokból és a külföldön légióskodó adai játékosokból álló csapattal, amit az utóbbiak nyertek. Majd a szomszédos labdarúgópályán kora délutántól estig tartó focimaraton zajlott, amelyen az AFK, az adai fociklub utánpótlás labdarúgóiból, a szülőkből és a testvérekből álló csapatok játszottak egymás ellen. A jó hangulatú focimaratonon mintegy száz családból háromszáz személy vett részt.

Az Ada-napi rendezvénysorozaton vasárnap a kulináris élvezeteké és versengésé volt a főszerep, marhapörköltfőző verseny tartottak a Tisza-parti strandon, ahol harmincöt helyi és vidéki főzőcsapat versengett. A megmérettetésen részt vevő csapatok marhapörkölt, sós és édes sütemények készítésében, tálalásban, a főzőhely díszítésében versenyezhettek egymással, sőt a legjobb pálinkák tulajdonosait is díjazták. A helyszínen zenekar szórakoztatta a vendégeket, illetve volt alkalmi kirakodóvásár is. Az Ősz Szabó Imre vezette zsűri döntése alapján a marhapörköltfőző versenyt a tornyosi Mucsi Tibor nyerte meg, ő vihette a haza a győztesnek járó kerékpárt, a második helyen az adai Bukta Dávid végzett, a harmadik pedig az adai Krizsán Rudolf lett.