2024. április 19., péntek

A címvédő Đoković és Kerber a fő esélyesek

Wimbledon várja idei vendégeit (Fotó: Beta/AP)

Wimbledon várja idei vendégeit (Fotó: Beta/AP)

A teniszidény második felének első nagy tornája egyben az évad harmadik Grand Slamje, a füves pályás wimbledoni torna, amelynek serlege minden gyűjteményben a legelőkelőbb helyet érdemli, azaz a hivatásos teniszezők elsődleges álma.

Novak Đoković, aki Wimbledonban már négy titulust gyűjtött be, ma a német Philipp Kohlschreiberrel 14 órakor nyitja a centerpálya műsorát. Kettőjük mérlege 10:2, az idén pedig 2:1 Novak javára, aki Indian Wellsért Monte-Carlóban és Rómában is visszavágott. Egyetlen wimbledoni meccsüket Novak 2015-ben három játszmában nyerte. Janko Tipsarević délben kezd a japán Josihito Nisiokával, Dušan Lajović 16 óra tájban kezd a lengyel Hubert Hurkaczcsal, Miomir Kecmanović 18 órakor lép pályára a spanyol Roberto Carballesszel, Aleksandra Krunić meccse a cseh Karolína Muchová ellen 14 órakor lesz műsoron. Györe László, Filip Krajinović, Fucsovics Márton és Ivana Jorović holnap rajtolnak.

A sportágban nagy tekintélynek örvendő tennis.com portál a két címvédőt, Novak Đokovićot és Angelique Kerbert kiáltotta ki az idei fő esélyesnek. Megjegyzik, hogy a világelső eddigi négy titulusát a reméltnél gyöngébb Roland Garros előzte meg, viszont 2016-ban, amikor Párizsban végre nyert, Londonban csak a 3. fordulóig jutott. A portál nem hiszi, hogy Rafael Nadal az idén képes lenne a bravúrra, szerintük nem jut el még az elődöntőig sem, amelyre Đoković–Wawrinka és Federer–Čilić párosítást jósolnak, majd a serlegmeccsen Novak legyőzné Federert.

A nőknél sem jósolnak nagy sikert a ranglista első kettőjének. Szerintük Ashleigh Barty és Naomi Oszaka a négy közé sem jut be, mint ahogyan a hétszeres bajnok Serena Williams és a kétszeres bajnok cseh Petra Kvitová sem. Az elődöntőben Kerber–Konta és Keys–Ka. Plíšková csatákat várnak, és Kerber–Keys döntőt.

Hozzátennénk, hogy Čilić, Konta és Keys esélyességét talán eltúlozták, és azt is, hogy Novakon kívül a többi szerbiai teniszező és a magyar Fucsovics Márton esetében is szép siker lenne a 3. forduló.

Miomir Kecmanović lett az ötödik szerbiai teniszező, aki az idén döntőt játszott. Novak Đoković nyert az Australian Openen és Madridban, serlegmeccset veszített Rómában, Györe László győzött Rio de Janeiróban, míg Dušan Lajović Monte-Carlóban, Filip Krajinović Budapesten és Kecmanović Antalyában egyformán kikapott a döntőben. A 19 éves belgrádi csatlakozhatott volna a győztesekhez, de a szintén első ATP-döntőjét vívó olasz Lorenzo Sonego meccslabdát mentett, majd a harmadik játszmában magabiztos fölénnyel kaparintotta meg első serlegét.

Eastbourne-ben az amerikai Taylor Fritz is első, a női tornán pedig a cseh Karolína Plíšková a 14. trófeát nyerte. A milánói challengeren döntős lett a szerbiai Danilo Petrović, és az este a bolíviai Hugo Delliennel mérkőzött.

ANTALYA. – A férfitorna elődöntőjében: Sonego–Carreno 6:3, 7:6. Döntő: Sonego–Kecmanović 6:7, 7:6, 6:1.

EASTBOURNE. – A férfitorna elődöntőjében: Querrey–Fabbiano 6:3, 6:7, 6:3, Fritz–Edmund 7:6, 6:3. Döntő: Fritz–Querrey 6:3, 6:4. Nők, döntő: Ka. Plíšková–Kerber 6:1, 6:4.

MILÁNÓ. – A challenger negyeddöntőjében: Petrović–F. Silva 6:3, 6:4. Elődöntő: Petrović–Nagal 7:5, 6:2.

TREVISO. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Fourlis 3:6, 7:5, 6:3. Elődöntő: Turati–Jani 6:0, 4:6, 6:0.