2024. március 29., péntek

Aki még az amerikai elnöknek is beint

Suáreznél eltört a mécses – Gólcsend Afrikában

VIII. női labdarúgó-világbajnokság

A 34 éves Megan Rapinoe jelenleg a Seattle női futballcsapatát erősíti, a VIII. női futball-vb egyenes kieséses szakaszára kanyarodva pedig gyorsan rivaldafénybe került a pályán s azon kívül is. A franciaországi megmérettetés nyolcaddöntőjében Rapinoe két értékesített tizenegyesével egymaga ütötte ki a La Roját, a torna egyik legjobb meccsén pedig a házigazdák ellen is kétszer volt eredményes. Az Egyesült Államok kedden az elődöntőben Angliával vív csatát, ahol Alex Morgan mellett Rapinoe is újfent kulcsszerepet játszhat. A USWNT sztárja a spanyolok elleni győzelem után még magának az amerikai elnöknek, Donald Trumpnak is beintett azzal, hogy nemet mondott a Fehér Ház meghívására. Rapinoe Twitter-bejegyzésében vulgárisan fejezte ki magát, s annyit írt, hogy nem akar részt venni az elnök újabb kampányfogásában, amely a női egyenjogúságot hivatott középpontba állítani. A nemzetközi média gyorsan felkapta a kijelentést, és hatalmas ügyet csinált egyetlen mondatból, ám ezzel csak magáról az óriási nézettségrekordokat hozó világbajnokságról vonják el a figyelmet.

A női vb-n kiváló mérkőzéseket láthattak a szurkolók, a java pedig még csak most jön. Az alsó ágon teljes európai fölény alakult ki, a Le Azzurre jókora meglepetést okozva egészen a negyeddöntőig menetelt, ott azonban Hollandia megálljt parancsolt az olaszoknak. Milena Bertolini lányai nem tudtak kellőképpen felpörögni erre a meccsre, s végig alárendelt szerepben játszottak. Olaszország egészen sokáig tartotta magát, hiszen vagy pontatlanok voltak a holland lövések, vagy az utolsó pillanatban blokkolni tudták a rúgásokat. A továbbjutás sorsát két rögzített szituáció döntötte el: a 71. percben egy szabadrúgást követően Miedema bivalyerős fejesét nem tudta hárítani Van Veenendaal, szűk tíz perccel később Van der Gragt bólintott közelről a kapuba. Az Oranje kitartása a hajrában vezetett eredményre, s végül a papírformának mondható feladatot sikeresen teljesítették. Hollandia ellenfele viszont pont az az együttes lesz a döntőbe jutásért, amely fittyet hányt mindenféle logikának és jóslatnak, és hátrányból fordítva kvalifikálta magát a legjobb négybe. A Németország–Svédország találkozón a Nationalelf már a 16. minutumban előnybe került, az észak-európai gárda azonban még a szünet előtt kiegyenlített. A pihenőt követően a svédek kezdtek jobban, a 48. percben egy kipattanó lövést Blackstenius vágott közelről a hálóba. A németek akcióból nem igazán tudtak veszélyeztetni, a beadások rendre elhaltak, a szöglet- és szabadrúgásvariációk pedig nem vezettek eredményre, így a kétszeres vb-győztes már a negyeddöntőben búcsúzott.

A VIII. női labdarúgó világbajnokság elődöntőit július 2-án és 3-án játsszák, a bronzmeccsre július 6-án kerül sor. A döntőt július 7-én, jövő vasárnap rendezik az Olympique Lyon közel hatvanezer ember befogadására alkalmas stadionjában.

Az elődöntő párosítása: Anglia–Egyesült Államok, Hollandia–Svédország.

Copa América

Suárez most nem örömkönnyeket hullajtott

A címvédő Chile és a torna meglepetéscsapata, Peru jutott be a dél-amerikai futballtorna elődöntőjébe. A Kolumbia–Chile mérkőzést nagy várakozások közepette rendezték meg a Corinthians stadionjában São Paulóban, a párharc azonban messze nem lett olyan szórakoztató, mint azt egyesek remélték. A kreatív megoldások helyett a VAR került a középpontba. A kétszeres címvédő gárda az első és a második játékérészben is bevette az ellenfél kapuját, ám Nestor Pitana főbíró a videószobából érkező utasításokra hivatkozva újfent megtekintette a találatok előtti szituációkat, s mindkét gólt érvénytelenítette. Mivel kilencven perc alatt nem bírtak egymással a csapatok, a torna szabályainak értelmében azonnal jöhettek a tizenegyesek. A büntetőpárbajban egészen az utolsó körig hibátlanok maradtak az együttesek, ekkor azonban William Tesillo csúnyán kapu mellé lőtte kísérletét, a chileiek sztárja, Alexis Sánchez pedig higgadt maradt, és a legjobb négybe röpítette nemzetét. Az idegek harcában Chile játékosai elképesztő magabiztossággal értékesítették a tizenegyeseket, ezzel pedig úgy ejtették ki Kolumbiát a kontinenstornáról, hogy Yerry Mináék a meccsek rendes játékidejében még csak gólt sem kaptak.

Az Uruguay–Peru mérkőzésen az is végérvényesen nyilvánvalóvá vált, hogy nem ez lesz minden idők legjobb Copa Américája. A negyeddöntők során csak Argentína tudott szabályos keretek között gólt szerezni, s hiába lőttek ezúttal Cavaniék három gólt is a peruiak hálójába, a játékvezető mindhárom esetben lesállásra hivatkozva érvénytelenítette azokat. A lesajnált Peru esélyei az újabb gól nélküli döntetlen után alaposan megnőttek, és már rögtön az első sorozatban előnybe kerültek. A nemrégen térdműtéten átesett Luis Suárez erősen lőtte meg a labdát a büntetőpontról, ám Pedro Gallese remekül érezte meg az irányt, és hárítani tudott. A Barcelona csatárának pechjére ezután már senki sem hibázott, így Peru 5:4-re megnyerte a párbajt, és készülhet az elődöntőre. Suárez a vereség után teljesen összetört, eltört nála a mécses, és társai mindhiába próbálták vigasztalni.

A Copa América elődöntőit július 2-án és 3-án játsszák, a bronzmeccsre július 6-án kerül sor. A döntőt július 7-én, jövő vasárnap rendezik a Maracana Stadionban.
Az elődöntő párosítása: Brazília–Argentína, Chile–Peru.

Afrika-kupa

Gólszárazság

Nagyon úgy tűnik, hogy az egész bolygót sújtó hőség és az általa okozott szárazság a futball világára is kihat, hiszen akárcsak a Copa Américán, az Afrikai Nemzek Kupáján sem záporoznak a gólok. Olyannyira nem, hogy szombaton például egyetlen találat sem esett a 32. Afrika-kupán. A hétvége első játéknapján először az E csoport mutatkozott, amikor Mauritánia és Angola találkoztak egymással. A találkozón szabályos keretek között mindössze egy kaput eltaláló lövés született. A meccset a 90. percben az angolai csatár, Geraldo dönthette volna el, ám a partjelző lest intett a rendes játékidő végén, így maradt a döntetlen. Az E jelű négyest Mali vezeti négy ponttal, Tunézia és Angola két, míg Mauritánia egy egységgel rendelkezik.

Az F csoportban Kamerun–Ghána rangadót rendeztek, s bár ez a mérkőzés jóval aktívabb volt a kora délutáninál, itt sem esett találat. A végső győzelemre is esélyes válogatottak a kvartett első két helyét foglalják el, a csoportküzdelmek utolsó játéknapján pedig saját kezükben van a sorsuk. Bár jókora meglepetés lenne, de még az is előfordulhat, hogy Bissau-Guinea vagy Benin jut tovább ebből a négyesből. A két válogatott összecsapásán a benini Steve Mounie került a legközelebb a gólszerzéshez, a fejese épphogy kapu fölé repült a 75. minutumban. Történelme során korábban sem Benin, sem Bissau-Guinea nem tudott nyerni a kontinensviadalon, ezt a sorozatot pedig most sem sikerült megtörniük.

Az Afrika-kupán tegnap este kezdték meg a csoportkör harmadik, utolsó fordulóját. A 24 csapatos tornán a kvartettek első két helyezettje automatikusan a legjobb 16 közé jut, a fennmaradó 4 helyet pedig a legjobban szereplő csoportharmadikok foglalják el.

Arany Kupa

Haiti megállíthatatlan

Az Amerikai Egyesült Államokban június 15-e és július 7-e között zajló Arany Kupa utolsó szakaszába lépett. A csoportküzdelmek során a legnagyobb esélyesnek számító Mexikó és a házigazda USA is magabiztosan, három győzelemmel zárt saját kvartettjének élén. Az észak- és közép-amerikai, valamint a Karib-térség futballcsapatainak kiírt tornán a csoportok első két helyezettje jutott a negyeddöntőbe. A legnagyobb meglepetést Haiti együttese okozta, amely a csoportban Bermudát, Nicaraguát és Costa Ricát is maga mögé utasította. Az Arany Kupát idén 15. alkalommal írták ki, a kontinensviadalt azonban egészen eddig beárnyékolta a többi, vele egy időben zajló futballesemény. Vasárnap hajnalban az öt perc hírnév Közép-Amerikába is megérkezett, mert a haiti válogatott óriási bravúrt hajtott végre, s már elődöntős. A meglepetéscsapat szűk félórányi játék után már kétgólos hátrányban volt Kanadával szemben, a második játékrész előtt senki sem gondolta, hogy a kanadaiak összeomlanak. Az Kenusok becenévre hallgató észak-amerikai gárda teljes védelme megadta magát: az 50. percben a kapus Duckens Nazonba rúgta a labdát, aki így az üres kapuba gurított, a 70. minutumban pedig Hervé Bazile egyenlített tizenegyesből. A kanadaiak még magukhoz sem tértek, öt perccel később Guerrier már harmadikként lőtt Milan Borjan kapujába, 3:2-re alakítva ezzel az eredményt. A drámai mérkőzés itt még nem ért véget, mert a hajrában Atiba Hutchinson, Kanada csapatkapitánya egy rögzített szituáció után újabb gólt lőtt, ám a partjelző lest intett. Haiti páratlan menetelésének köszönhetően szerdán a döntőért küzd.

Az ellenfél a szintén óriási küzdelemben továbbjutó Mexikó lesz. Gerardo „Tata” Martino legénysége Raúl Jiménez révén szerzett vezetést, de Costa Rica büntetőből egyenlített. A kétszer tizenöt perces hosszabbításban semmi sem változott, így jöhettek a tizenegyesek. A párbajban először Mexikó hibázott, a harmadik sorozatban Randall Leal is mellélőtt, az ötödik szériában elkövetett újabb Costa Rica-i botlással végül az esélyesebb Mexikó nyert. A másik elődöntő párosítása lapzárta után alakult ki, hiszen a Jamaica–Panama és az USA–Curaçao összecsapások már hajnalban értek véget.