2024. március 19., kedd
37. KOSÁRLABDA-EB

Megtáltosodtak a magyarok!

Sok szempontból teljesen a feje tetejére állt az európai női kosárlabda! Az előző teljesítmények alapján minden világverseny előtt vannak jóslatok, természetesen meglepetések is, de a 3. fordulójához érkezett női Eb már annyit szolgáltatott, hogy bátran lehet azt mondani, az olimpia előtt bő egy évvel kezdenek a dolgok megváltozni. Mert ki mondta volna meg előre, hogy a B csoportban Csehország esik majd ki, a C, illetve a D csoportban Törökország, illetve Oroszország áll majd a szakadék, azaz a kiesés szélén, s a felkészülések során csupán egy vérszegény győzelmet elkönyvelő magyarok csoportelsőként jutnak tovább?

Pedig így történt, ugyanis Székely Norbert lányai kiváló csapatmunkával és remek védekezéssel legyőzték az olaszokat, így tegnap a törökök ellen már csak presztízsmérkőzést vívtak. Az olaszok ellen a meccs legeredményesebbje a center Horti Dóra volt 13 ponttal, de a legértékesebb teljesítményt ismét a honosított amerikai , Yvonne Turner produkálta, aki 10 pontja mellé 10 lepattanót szerzett, 2 gólpasszt adott, és 1-1 blokkja, illetve labdaszerzése volt. A törökök ellen nyilván más volt a rotációs terv, így az egyetlenegy árva pontos vereség nem is érdekes, hiszen ismét a magyarok kezében volt a meccs, mert 1 másodperccel a lefújás előtt a mérkőzés legjobbja, Határ Bernadett elvétette az utolsó büntetőt (egyébként 15 pontot dobott és 7 lepattanót szerzett 2 blokkolás mellett)…

A fehéroroszok elleni utolsó pillanatos győzelem után a szerbekre újabb nehéz feladat, Oroszország várt, de ezt a leckét a házigazda könnyen megoldotta, így a Zbornaja – miután a második vereségét szenvedte el – tegnap élet-halál harcot vívott a fehéroroszokkal. A szerbek soraiban egyébként a legjobb teljesítmény Dajana Butulija nevéhez fűződött, aki 15 pontja mellé 6 lepattanót szerzett, 4 gólpasszt adott, és 1 labdaszerzése volt.

2. forduló, A csoport: Lettország–Ukrajna 82:74, Spanyolország–Nagy-Britannia 67:59. C csoport: Magyarország–Olaszország 59:51, Szlovénia–Törökország 62:55. D csoport: Fehéroroszország–Belgium 69:61, Szerbia–Oroszország 77:63. 3. forduló, A csoport: Nagy-Britannia–Ukrajna 68:54. B csoport: Montenegró–Csehország 70:57. C csoport: Törökország–Magyarország 59:58.