2024. április 25., csütörtök

Új művelődési hagyományalap

Békeemlékművel gazdagodott a Péterváradi vár

Alig egy év maradt még addig a pillanatig, amikor Újvidék Európa kulturális fővárosává válhat. A székváros a régióban már most magas helyezést élvez a művelődési kínálat és a művelődési előjelű attrakciók tekintetében, teljes gőzzel készül 2021-re. A limáni Petar Drapšin valamikori gyáripari telek helyén most egy teljesen új, kreatív gondolkodású fiataloknak és idősebbeknek is helyet és kibontakozási lehetőséget nyújtó városnegyed épül. Hatalmas beruházásról van szó, a múlt héten Ana Brnabić kormányfő is megtekintette.

Nemrégiben Andy Warhol-kiállítás nyílt a városban, pénteken pedig a Péterváradi várban a One Day elnevezést viselő békeemlékmű kapott helyet az első világháború végének 100. évfordulójára emlékeztetve. Ezt a szerb, népi csónakra emlékezető műtárgyat Yoko Ono emberjogi harcos, a néhai Beatles-tag John Lennon felesége tervezte, és ő döntött úgy, hogy Újvidéknek adományozza. A leleplezésen a kormányfő is ott volt. A turisztikai attrakciónak is beillő emlékmű az EXIT alapítvánnyal folytatott együttműködés eredményeként kerülhetett a várba.

A nagyszabású művelődési történések sorában az ellentmondásos, francia művésznek, Henri de Toulouse Lautrec-nek a kiállítása a következő, ez a rendezvény holnapután, július 3-án nyílik meg a Selyemgyár Művelődési Állomáson. Húsznál is több festményét láthatjuk majd. A kiállítást aznap jelképes időben, 20 óra 21 perckor nyitják meg. Mindezek az aktivitások tehát a 2021-re való készülődés részét képezik, Újvidék valóban komolyan veszi a titulust.

– Nem csupán egy évben akarunk pompázni a kultúra terén. Azt akarjuk, hogy az utánunk érkező nemzedékeknek egy új hagyományalapot adjunk – magyarázta Miloš Vučević polgármester.