2024. április 25., csütörtök

Semmelweis Ignác életműve ma is mérce

Semmelweis Ignác életműve ma is mérce - Semmelweis Ignác életműve, pályafutása ma is mérce, szerepe a világban rendkívüli, az ő példamutatásában ötvöződik az emberiség és a magyarság minden nemes értéke - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn a Pesti Vigadóban.

Kásler Miklós Semmelweis Ignác munkásságát méltatva azt mondta, egy olyan emberre emlékezünk, akit az emberiség jótevőjeként, az anyák megmentőjeként, az orvostudomány Luther Mártonjaként és a legetikusabb orvosként tartanak számon. Felfedezését a pontos megfigyelés, a kórlefolyás, a bonctani leletek elemzése, értékelése alapozta meg, felfedezését statisztikai adatokkal támasztotta alá - fűzte hozzá.
A tudós felfedezésével leírta a gyermekágyi láz okát, kialakulásának folyamatát és azt, hogy a fertőzést milyen módszerekkel lehet megelőzni - közölte a miniszter. "Nekünk ő a mérce, és a magyar orvostudomány első nagy generációját gyűjtötte maga köré" - mondta Kásler Miklós, hozzátéve, "az anyák megmentője" nem kímélte sem magát, sem orvos kollégáit az igazság érdekében, de ezt nem öncélúan tette, és Semmelweist ezt tette naggyá.

Kásler Miklós átadja a Semmelweis-díjat Kollár Lajosnak (Fotó: MTI)

Kásler Miklós átadja a Semmelweis-díjat Kollár Lajosnak (Fotó: MTI)

Mint mondta, Semmelweis leginkább Prométheuszra emlékezteti, aki lehozta az égből a tüzet, a fényt és a meleget, Semmelweis pedig lehozta az emberi életet, hogy az melegítsen és világítson.
A kitüntetettekhez szólva a miniszter úgy fogalmazott, önök nélkül nem élne tovább ez a szemlélet, és bár a materiális körülmények lényegesek a gyógyításban, az orvos szemléletét, elhivatottságát nem pótolja semmi.
Kásler Miklós a díjazottaknak köszönetet mondott munkájukért a kormány, a minisztérium és a betegek nevében.
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ugyan az orvosok a legjobb tudásuk, rendelkezésre álló tudományos információk alapján gyógyítanak, de kutatni, keresni kell azokat az ismereteket, amelyek feltárásával még jobban segítik "visszaadni az egészséget".
Az államtitkár megköszönte azt az erőfeszítést, a fáradságos, elkötelezett munkát, amire a betegeknek szükségük van, hogy érezzék: biztonságban vannak.
A Semmelweis-nap alkalmából Kásler Miklós Semmelweis-díjat adott át Kollár Lajosnak, a Pécsi Tudományegyetem Központi Érsebészeti Klinika egyetemi tanárának, professzor emeritusának.
Batthyány-Strattmann László-díjban tizennégyen részesültek, Pro Sanitate díjat egy orvos vehetett át, továbbá harminchat miniszteri elismerő oklevelet osztottak ki.
Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az
egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak.