2022. december 5., hétfő

Peking felszólította Washingtont, hogy ne engedje a tajvani elnököt az Egyesült Államokba

Peking felszólította Washingtont, hogy ne engedje Caj Jing-ven tajvani elnököt az Egyesült Államokba, amikor karib-tengeri szövetségeseit utazik meglátogatni - mondta Keng Suang külügyi szóvivó hétfői sajtótájékoztatóján.

Donald Trump és Caj Jing-ven (Fotó: chicagotribune.com)
Donald Trump és Caj Jing-ven (Fotó: chicagotribune.com)

A CNA tajvani hírügynökség jelentése szerint a tajvani elnök július 11. és 22. között tesz látogatást a karibi térségben, előtte és utána az Egyesült Államokat is útba ejti, ahol mindkét alkalommal két-két éjszakát tölt el.
A jelentés szerint ez lesz Caj első útja a karibi térségbe 2016-os beiktatása óta. A tajvani elnököt többek között a biztonsági tanács vezetője, a külügyminiszter, valamint más törvényhozók és az üzleti szféra képviselői kísérik majd Haitire, a Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre, Saint Luciára, valamint Saint Kitts és Nevis államszövetségébe.
Peking nem nézi jó szemmel, hogy Tajvan diplomáciai kapcsolatokat tartson fenn bárkivel is, álláspontja szerint ugyanis Tajvan, habár 1949 óta saját politikai irányítása van, az "egy Kína elv" alapján a szárazföldi Kína része.
A kínai külügyi szóvivő emiatt óvatosságra intette az Egyesült Államokat a Tajvannal kapcsolatos ügyek kezelését illetően, hangsúlyozva, hogy egy elhibázott lépés ártana a kínai-amerikai kapcsolatoknak és veszélyeztetné a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását.
Az Egyesült Államok ugyan hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban Tajvannal, de informális módon támogatja a sziget önállóságát, amelynek ráadásul első számú fegyverszálítója.  
Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Caj a jövő januárban esedékes választáson ismét versenybe száll az elnöki székért.