2024. április 19., péntek

Történelmi lépés Észak-Koreába

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással vasárnap Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

„Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek, és megpróbálunk új jövőt teremteni” – jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsong Unt a Fehér Házba, azt felelte: „Akár azonnal.”

Donald Trump és Kim Dzsong Un, miután átlépték a téglaszegéllyel jelzett határt (Fotó:Beta/AP/Wang Jingqiang)

Donald Trump és Kim Dzsong Un, miután átlépték a téglaszegéllyel jelzett határt (Fotó:Beta/AP/Wang Jingqiang)

Az észak-koreai vezető újságíróknak reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre – amelyet bátor lépésnek nevezett – javítani fogja a két ország kapcsolatát.

„Magunk mögött hagyjuk a múltat, és a jövőt építjük” – mondta. Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

Maga Trump a történelmi sétán nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsong Un között lévő kapcsolatot. A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is megbeszélést folytatott egymással.

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzse In dél-koreai államfővel. Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsong Untól, aminek a tartalmát csodálatosnak és meleg hangúnak nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, valami pozitív dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát nagyszerűnek minősítette.

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat – jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap nem sokkal az után, hogy a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

A történelmi lépés: Donald Trump Kim Dzsong Un invitálására Észak-Korea területére lép (Fotó: Beta/AP/Wang Jingqiang)

A történelmi lépés: Donald Trump Kim Dzsong Un invitálására Észak-Korea területére lép (Fotó: Beta/AP/Wang Jingqiang)

Trump a Kim Dzsong Unnal zárt ajtók mögött folytatott csaknem egyórás találkozója után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a kérdésben.

„Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk” – szögezte le az amerikai elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül a felek felállítják a tárgyalásokat vezető küldöttségeiket. Bejelentette azt is, hogy a washingtoni delegáció élén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Stephen Biegun, az amerikai kormányzat észak-koreai különmegbízottja áll majd.

Noha Trump nagyon pozitívan nyilatkozott a találkozójáról Kim Dzsong Unnal, kiemelve, hogy új fejezetet nyitnak Washington és Phenjan kapcsolatában, a sajtótájékoztatón azt is leszögezte, az észak-koreai szankciók egyelőre érvényben maradnak. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e az enyhítésük, Trump annyit válaszolt: „Bármi megtörténhet a tárgyalások során.”

A héten Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta, véleménye szerint Kim Dzsong Un nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére.